Ugovori s mladim poljoprivrednicima, udrugama pčelara i organizacijama u HBŽ-u

Mate želi razvijati agroturizam i kamping na vlastitom OPG-u

storyeditor/2022-11-29/hbz.png
30.11.2022.
u 15:25

U zgradi Vlade HBŽ-a u Livnu predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a potpisali su ugovore s mladim poljoprivrednicima, udrugama pčelara te organizacijama koje će obavljati promociju i edukaciju u oblasti agroturizma, piše Večernji list BiH.

Seoska gospodarstva

Ukupan iznos sredstava za tu namjenu je 50.000 KM, kazao nam je resorni ministar Božo Perić, naglasivši kako se promocija agroturizma prvi put našla u okviru programa potpore poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju na području HBŽ-a. - Svjedočimo pokretanju te vrste turizma u našoj županiji, a istodobno imamo situaciju da domaći sir i suhomesnati proizvodi ne mogu preko granice. Stoga je naša zamisao bila da, ako već ta roba ne može preko granice, onda neka ljudi (turisti) dođu k nama i konzumiraju je ovdje. A kako bi to bili u mogućnosti, seoska gospodarstva, OPG-ovi, moraju imati kapacitete i znati kako dočekati gosta, reklamirati se, a to će ih kroz radionice obučiti organizacije koje su se prijavile za tu vrstu edukacije, kako da se bave agroturizmom i tako dobiju dodatnu vrijednost - kazao je ministar Perić. Na natječaj se prijavilo 12 osoba i sve su zadovoljile uvjete. Prijave su se mogle podnijeti za nabavu stoke, poljoprivrednih strojeva i priključaka, opreme za navodnjavanje... Među mladim poljoprivrednicima je i Mate Pranjić iz Tomislavgrada. Odlučan je, kaže, ostati na svom ognjištu i svoju, kao i budućnost svoje obitelji, graditi na vlastitom OPG-u. - Na svom gospodarstvu držim 120 pčelinjih zajednica, imamo i voćnjak, lješnjake, orahe i druge vrste voća. Planiramo se širiti u smislu agroturizma, kampinga i pratećih sadržaja, sve kako bismo približili to svojim kupcima i budućim turistima - kaže Pranjić. Za sufinanciranje projekata i aktivnosti iz pčelarstva prijavile su se četiri registrirane udruge pčela iz HBŽ-a. Među njima je i Pčelarska udruga "Grahovo" iz Bosanskog Grahova, a ugovor je potpisao njegov predsjednik Dragan Škapina. Čini ga 40 aktivnih članova koji raspolažu s ukupno 1000 košnica. Škapina ističe kako im je u planu povećanje broja pčelinjih društava. - Mi u županiji nemamo razvijen neki industrijski sektor i zagađivače, tako da imamo ekološki zdravu i čistu sredinu koja je, s obiljem ljekobilja, idealna za pčelarstvo - kaže Škapina.

Nositelji razvoja

Za promociju i edukaciju u agroturizmu pobrinut će se livanjski TP Linovate. Voditelj projekta Nikola Periša kazao nam je da su za tu namjenu dobili 8000 KM koje će iskoristiti za edukaciju i studijska putovanja osoba koje će, nada se, biti nositelji razvoja agroturizma u HBŽ-u.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?