Pčelar Anastazije Pažin

Matičnu mliječ godišnje trošite 3 - 4 puta za održavanje i jačanje imuniteta

24.03.2021.
u 20:13

Opća je ocjena pčelara u cijeloj BiH, pa i u regiji, da je 2020. bila takva da bi je najradije zaboravili. Kažu kako tako loše paše ne pamte ni najstariji im kolege.

Na redu pčelinji otrov

Odgovor na pitanje je li se to odrazilo i na djelatnosti vezane uz pčelarstvo, kao što je, primjerice, proizvodnja košnica, potražili smo od Anastazija Staze Pažina iz Doljana kod Čapljine. - Lanjska godina bila je jako loša što se tiče pčelarstva i korone koja nas je zahvatila. To nas je dotuklo. Isto vrijedi i za proizvodnju košnica. Pčelari koriste stare i, rekao bih, još starije - kaže Pažin.

- Radim sve što se može raditi u pčelarstvu. Bavim se pravljenjem košnica, uzgojem matica, spravljam matičnu mliječ, sakupljam pelud, i, naravno, med. Proizvodnju pčelinjeg otrova morao sam odgoditi - kazao je. - Mi radimo i propolis i matičnu mliječ, tu su perga, pelud. Nešto se malo, sada u koroni, pokrenula tražnja za matičnom mliječi - dodaje.

- Pčele sakupljaju med od ljekovitih trava, ljudi ih kupuju, a mi od tih istih trava proizvodimo ekstrakt, ono što je u njima najvažnije. O tim proizvodima trebalo bi se više razgovarati, tada bi potražnja bila veća, rasla bi svijest da je to korisno za zdravlje, za preventivu. Osoba koja se smatra zdravom, odnosno da nema nikakvih bolesti, trebala bi barem od tri do četiri doze matične mliječi potrošiti godišnje za jačanje i održavanje imuniteta. Matična mliječ se sakuplja. Njome pčela hrani maticu. Matica može živjeti po nekoliko godina, dok pčela živi samo četrdesetak dana. Matična mliječ jako je dobra za imunitet - kaže Pažin te objašnjava koliko treba za proizvodnju jednog pakiranja.

Pakiranje 50 KM

- Za to imamo posebne metode. Jedna bočica matične mliječi sadrži od 11 do 12 grama. Za konzumaciju te bočice treba od petnaest do dvadeset dana. Za sakupiti jedno pakiranje ovisi s koliko košnica kupimo. Nije to brz posao. To je posao koji se radi u svibnju i početkom lipnja; mjesec, do mjesec i pol dana i to je to. To je cjelogodišnja berba matične mliječi. Ništa više. Ilustrativna je i cijena meda i matične mliječi. Cijena domaćeg meda kreće se od 12 pa do 20 KM, dok je jedno pakiranje matične mliječi 50 KM. Razlika u cijeni sve govori, a nisu je izmislili pčelari - zaključuje ovaj čapljinski pčelar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?