Orašje

Med trenutačno teže prodati nego proizvesti

MED
20.01.2016.
u 07:15

Udruga pčelara “Trut” iz Orašja pod ovim imenom djeluje dvije godine, a trenutačno ima 40 članova s oko 2100 pčelinjih zajednica. Kako bi rezimirali rezultate u 2015., razmijenili korisne informacije i iskustva, ali i sagledali mogućnosti poticaja, članovi udruge upriličili su 2. regionalni susret pčelara u Orašju. Susret je okupio proizvođače meda iz Posavine, Brčkog, Tuzle, Srebrenika, Živinica, iz RS i RH. Skup je zračio istinskim optimizmom, a cilj je, ističu, unaprijediti i promovirati pčelarstvo kao djelatnost koja može i treba osigurati solidne prihode za jedno gospodarstvo, piše Večernji list BiH.

Štete od poplava

- Tijekom 2014. na prostoru općine poplava je uništivši pčelinje zajednice i opremu značajno devastirala pčelarstvo kao djelatnost. Federalna vlast nije prepoznala naše probleme i izostala je njezina pomoć. Aktivnostima ove udruge naš cilj je pčelarstvo vratiti na razinu prije poplave, te povećati proizvodnju meda i drugih pčelinjih proizvoda, kazao je dopredsjednik ove udruge Ilija Bernatović te dodao: - Kad je riječ o statusu pčelara, smatramo kako država nema puno razumijevanja za unapređenje i poticanje pčelarstva. Od Posavske smo županije dobili potporu od 10 KM po pčelinjoj zajednici za zaštitu pčela u zimskome razdoblju. Također, PŽ je našoj udruzi donirao sredstva od 5000 KM koja smo iskoristili za nabavu 56 pčelinjih društva članovima koji su pretrpjeli najviše štete u poplavama. Nakon poplava, Udruga pčelara prijavila se na USAID-ov program pomoći te dobila potporu u opremi. Pčelari, njih 37, dobili su 528 kompleta sanduka i za kratko vrijeme stavili ih u funkciju, a također ističu kako su dobili značajnu pomoć i potporu od udruga pčelara iz okruženja. Na skupu u Orašju potenciran je prijedlog osnivanja regionalnog udruženja.

Sajam pčelarstva

Drago Mijić iz Orašja bavi se pčelarstvom 10 godina i s 200 pčelinjih društava planira povećanje proizvodnje. Ističe kako formiranjem udruženja očekuje izlaz na tržište EU, konkretno u Tursku, što bi zasigurno doprinijelo boljoj organizaciji pčelara i proizvodnji većih količina meda. Drago je u poplavama izgubio čak 141 košnicu, a šteta je procijenjena na 42.000 KM. - Rane još nisu zarasle, ali se ne predajem i uvijek razmišljam pozitivno. Kako bi se čovjek bavio pčelarstvom, najprije mora zavoljeti pčele i s ljubavlju voditi ovaj posao. Kroz rad udruge vjerujem u ekonomski razvoj pčelarstva, a u cilju osvajanja tržišta, naš med smo nosili na analizu u Mostar, Tuzlu i Zagreb kako bismo dobili potreban certifikat, što je uvjet za izvoz meda. Med je teže prodati nego proizvesti, kaže Drago. - Pčelarska proizvodnja u okviru udruge ima perspektivu, med s ovih prostora je tražen, ali treba više raditi na marketingu i tržištu. Naši članovi s većom proizvodnjom odlaze na sajmove, a naš cilj je pronaći tržište izvan granica BiH. Najavljen je prvi sajam pčelarstva u Orašju koji će se održati 11. kolovoza, a na kojem će pčelari prezentirati opremu i proizvode, kaže Bernatović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?