Vlada SBŽ:

Medicinarima u SBŽ se nudi satnica od 2,20 KM

medicinari
02.03.2017.
u 16:21

Neto satnica u iznosu od 2,20 KM maksimum je koji Zavod za zdravstveno osiguranje (ZZO) Srednjobosanske županije (SBŽ) može ponuditi uposlenima u zdravstvu, a da ne ugrozi financijsku stabilnost i redovno servisiranje ostalih obveza, priopćila je Vlada SBŽ-a nakon sjednice, na kojoj je utvrđen prijedlog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva u SBŽ-u.

Iz Vlade je istaknuto da to čini linearno povećanje plaća u oblasti zdravstva za deset posto te da je prijedlogom kolektivnog ugovora predviđeno i tjedno radno vrijeme od 37,5 sati, što je u skladu sa Zakonom o radu Federacije BiH, u kojem je navedeno da puno radno vrijeme traje 40 sati ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno u kraćem trajanju.

Prijedlog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva podudara se s tekstom Kolektivnog ugovora u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije BiH, a pojedina rješenja su i povoljnija za radnike, poput "naknade za dežurstvo koja je u federalnom ugovoru utvrđena u rasponu, a u predloženom županijskom ugovoru u gornjem iznosu".

U prijedlogu Vlade SBŽ-a utvrđeni su fiksni koeficijenti složenosti pojedinačnih poslova, odnosno zanimanja kako je to bilo regulirano i ranijim Kolektivnim ugovorom, u rasponu od 1,00 do 4,40, prenosi Fena. 

- Federalnim kolektivnim ugovorom koeficijenti su dati u rasponu od 1,00 do 4,40, dok bi se pojedinačni poslovi, odnosno zanimanja utvrđivala Pravilnikom o radu. Upravo takvo pojedinačno utvrđivanje u ranijem periodu je stvaralo velike probleme na terenu, odnosno stvarale su se razlike u plaći od ustanove do ustanove - kaže se u priopćenju.

Kako je navedeno, predviđeno je da se ugovor sklapa na godinu dana, nakon čega će Vlada SBŽ-a pregovarati s Nezavisnim strukovnim sindikatom, uz obvezu da tada najniža neto satnica ne može biti niža od 2,20 KM.

Vlada SBŽ-a predlaže Nezavisnom strukovnom sindikatu i direktorima zdravstvenih javnih ustanova da razmotre Prijedlog kolektivnog ugovora i izjašnjenja dostave Ministarstvu zdravstva i socijalne politike u roku od pet dana.

Vlada je još jednom pozivala Sindikat da odluku o organiziranju generalnog štrajka stavi izvan snage dok traju pregovori s pregovaračkim timom Vlade SBŽ-a.

Predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu SBŽ-a istaknuli su tijekom prošlotjednih pregovora s predstavnicima Vlade da ne pristaju na satnicu koja će biti manja od 2,31 KM te su najavili generalni štrajk za ponedjeljak, 6. ožujka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije