lijek kod nekih bolesti

Medicinska marihuana bi za tri mjeseca mogla u bh. ljekarne

10.05.2017.
u 16:19

Multipla skleroza, različiti oblici karcinoma, glaukom, depresija, epilepsija, astma, Alzheimerova bolest, dijabetes, Parkinsonova bolest, samo su neka od teških oboljenja kod kojih se kao djelotvoran lijek pokazao kanabis.

U mnogim zemljama svijeta kanabis je legaliziran u medicinske svrhe, a od zemalja u regiji to su učinile Hrvatska i Slovenija. Ovom popisu bi se prema saznanjima Buke uskoro trebala pridružiti i BiH. 

Naime Radna grupa, koja je oformljena na osnovu inicijative koju je Ministarstvu osiguranja BiH uputio zastupnik građana u Parlamentu FBiH Dennis Gratz, a koju čine eksperati iz relevantnih državnih i entitetskih institucija, već uveliko radi na izradi prijedloga izmjena i dopuna propisa vezano za status kanabisa. 

Kako kaže izvor, Radna grupa bi svoj posao trebala završiti u sljedeća tri mjeseca, nakon čega će uz mišljenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva, izmjenjena zakonska regulativa naći pred Vijećem ministara BiH. Obzirom da je pritisak i pacijenata i javnosti već duže vrijeme jako visok mnogi su uvjereni da će Vijeće ministara dati zeleno svjetlo čime će se naša zemlja pridružiti sve većem broju zemalja u kojima je dozvoljena uporaba kanabisa u medicinske svrhe.

Prva inicijativa u BiH za upotrebu marihuane u medicinske svrhe došla je prije dvije godine od udruženja građana oboljelih od multiple skleroze. Predsjednik ogranka iz istočne Hercegovine Branimir Tamindžija, za portal Buka.com kaže da je početkom prošle godine cijeli ovaj proces priveden kraju, ali da je sve išlo teško i da je svatko odugovlačio što više može.

„Ovo je jako važno pitanje za oboljele od MS, karcinoma, ali i drugih oboljenje i potreban je brz odgovor vlasti. Nažalost oni to rade jako sporo, a oboljeli nemaju vremena pa su primorani preko raznih kanala dolaziti do ovih preparata, nabavljaju ih na crnom tržistu i tako oni ili članovi njihovih obitelji postaju kriminalci“, kaže za Tamindžija. 

Hoće li biti legalizacije i u BiH, ostaje nam da pričekamo srpanj mjesec, kada bi o ovom pitanju svoje mišljenje trebalo dati i Vijeće ministara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije