Peter Sorensen

Mediji su bili pravi partner u slanju poruka javnosti

Sorensen
Foto: VL FOTO
28.10.2014.
u 13:39

Sorensen je istaknuo kako mu je žao što BiH nije iskoristila priliku da počne pregovore o pristupu u EU

Danski diplomat Peter Sorensen 31. listopada odlazi s funkcije šefa Izaslanstva Europske unije (EU) u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH. Na tu funkciju imenovan je odlukom Vijeća EU od 18. srpnja 2011. godine, a sada više od tri godine poslije Sorensen napušta BiH i od 1. studenog počinje obavljati funkciju veleposlanika EU pri UN-u u Ženevi.

Zbog toga je u Sarajevu održao konferenciju za novinare, na kojoj je sumirao svoje aktivnosti od dolaska u BiH, te se na prigodan način oprostio s novinarima.
- BiH je europska zemlja koja pripada EU. Ali, kako bi ušla u EU, ova zemlja mora uraditi puno stvari. Postoje određeni politički kriteriji koji uključuju pitanja poput presude 'Sejdić i Finci', ekonomske kriterije koji se rješavaju u okviru Sporazuma za rast i zapošljavanje i druga pitanja. Mislim da svi zajedno želimo da ova zemlja napreduje na svom europskom putu - kazao je Sorensen.
Istaknuo je kako mu je žao što BiH nije iskoristila priliku da počne pregovore o pristupu u EU. Vjeruje da postoji dobra šansa da se vlast formira, i da neće proći 11 mjeseci za njeno formiranje kao što je to bilo u prošlom sazivu vlasti. - Ne možete više imati takve sustave i trošiti toliko vremena na formiranje vlasti, i mislim da će se to, ako ništa drugo, ovaj put promijeniti - dodao je Sorensen. Govorio je i o korektnosti medija u izvještavanju o stanju u BiH. - Niste me nikada iznevjerili, ali mislim da nisam ni ja vas. Bili ste pravi partner u tim naporima da pošaljemo pravu poruku javnosti. Bio sam šokiran koliko je malo informacija bilo dostupno javnosti o aktivnostima EU u BiH, a vi ste nam pomogli da te informacije dođu do ljudi, i sve je sada puno bolje - kazao je Sorensen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?