VOĆE, POVRĆE I DOBRE MASNOĆE

Mediteranska prehrana kod žena smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

shutterstock
25.11.2020.
u 07:58

Voditelji studije kažu da ovi nalazi obećavaju jer pokazuju da itekako možemo sami upravljati svojim metaboličkim zdravstvenim rizicima i spriječiti neke bolesti i stanja

Novo istraživanje objavljeno u Časopisu JAMA Network Open otkrilo je da žene koje se hrane prema principima mediteranske prehrane imaju čak 30 posto manju vjerojatnost za razviti dijabetes tipa 2.  Ovo je istraživanje trajalo punih 20 godina, a znanstvenici Brigham and Women's Hospital promatrali su 25 000 sudionica koje su popunjavale i upitnike o učestalosti svojih obroka, opisujući što jedu svaki dan. 

Sve su se sudionice hranile prema pravilima mediteranske prehrane u kojoj su naglašene zdrave masnoće - iz maslinovog ulja, orašastih plodova, sjemenki i masne ribe - kao i cjelovite žitarice, voće, povrće i mahunarke. Inače, upravo mediteransku prehranu mnogi smatraju najzdravijom, a zbog široke ponude i održivom prehranom.

Voditelji ove studije dr. Samia Mora i dr. Shafqat Ahmad proučavali su u rezultatima vezu između prehrane, dijabetesa tipa 2 i drugih biomarkera koji mogu biti odgovorni za razne metaboličke bolesti. Sudionice su svaki dan s ocjenama od nula do devet ocjenjivale hranu koju su pojele - tako da su više brojeve upisivale za veći unos voća, povrća, žitarica, mahunarki, orašastih plodova i ribe, a niže za crveno ili prerađeno meso.

Osim toga, ženama su se stalno mjerile i vrijednosti kolesterola i lipoproteina, te rezistencija na inzulin, a one koje su uglavnom jele mediteransku prehranu već su na početku studije rjeđe razvijale dijabetes.. - Smanjeni rizik za dijabetes tipa 2 vjerojatno je povezan s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima većine namirnica koje su uključene u mediteranski način prehrane - objasnio je dr. Ahmad za portal MindBodyGreen. Ipak, i ovo istraživanje ima neka ograničenja, najviše jer su njegove sudionice uglavnom bile bjelkinje i zdravstveni radnici i u njemu nisu obuhvaćene raznolike skupine.  Ipak, voditelji naglašavaju kako ovi nalazi obećavaju jer pokazuju da itekako možemo sami upravljati svojim metaboličkim zdravstvenim rizicima i tako neke bolesti i stanja spriječiti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?