Željka Cvijanović

Među 14 prioriteta EU pojedini odudaraju od ustavnih rješenja BiH

Željka Cvijanović
09.05.2020.
u 13:37

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da među 14 prioriteta koje je Europska unija ispostavila kao zahtjev Bosni i Hercegovini ima jedan broj pitanja koja je moguće odmah rješavati kroz mehanizam koordinacije, a da o preostalima treba razgovorati i tražiti formulu za izvršenje određenih obaveza, ali da ne budu okrnjene ustavne nadležnosti tog bh. entiteta.

Ona je podržala i najavljenu izradu akcijskog plana za izvršavanje tih obveza.

Ali, dodala je kako ne treba, kako kaže, biti naivan, jer je sasvim jasno da bi neki od tih 14 prioriteta zahtijevali veliku intervenciju koja odudara od sadašnjih ustavnih rješenja.

- Na tom polju treba ići u razgovore i tražiti formulu kako je moguće izvršiti određene obveze, a da se ne oskrnave ustavne nadležnosti - naglasila je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci.

Istaknula je i kako je zagrebački Summit EU-Zapadni Balkan trebao datinovu potvrdu perspektivi ovog prostora kada je riječ o članstvu u EU, ali  su se mogle čuti i zamjerke da su veća očekivanja od onog što je ta perspektiva.

Europska komisija je 29. svibnja 2019. godine usvojila svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a koje identificira 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Europskoj uniji.

Ključni prioriteti obuhvaćaju područja demokracije/funkcionalnosti; vladavine prava; osnovnih prava i reforme javne uprave.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?