Među pet vodećih zaraznih bolesti u FBiH ospice i hripavac

storyeditor/2024-02-14/hripavac.jpg
18.05.2024.
u 10:59

Među pet vodećih zaraznih bolesti tijekom ožujka u Federaciji BiH našle su se čak tri dječje zarazne bolesti. Prema epidemiološkom izvješću Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, tijekom ožujka ILI - bolesti slične gripi bile su vodeća zarazna bolest u Federaciji Bosne i Hercegovine (56%), slijede ospice (17,2%), vodene kozice (16,1%), veliki kašalj (2,3%) i akutni enterokolitis (1,8%). Zabrinjava činjenica da su, uz vodene kozice (varičele), koje se javljaju gotovo svake godine, među njima davno iskorijenjene i opasne dječje bolesti poput ospica i velikog kašlja (hripavca).

Oboljeli
Navedeni podaci još jednom potvrđuju bojazan epidemiologa koji već godinama upozoravaju na slabu procijepljenost djece u Federaciji BiH protiv dječjih zaraznih bolesti te apeliraju na roditelje da se ta situacija promijeni kako ne bi došlo do epidemija širih razmjera. Podaci objavljeni u spomenutom izvješću pokazuju kako je u spomenutom mjesecu registrirano čak 837 osoba oboljelih od ospica. Usporedbe radi, godinu prije u istom razdoblju nije bilo oboljelih osoba.

Ukupno je tijekom 2024. godine do kraja ožujka u Federaciji BiH od ospica oboljelo 1217, dok su godinu prije registrirane svega dvije osobe. Najviše oboljelih u ožujku registrirano je na području Sarajevske županije, i to njih 671, zatim na području Tuzlanske županije 129, u Zeničko-dobojskoj županiji bilo je registrirano 19, Srednjobosanskoj 17 i Unsko-sanskoj županiji jedna oboljela osoba. Kada je riječ o velikom kašlju (hripavcu), u ožujku je registrirano ukupno 111 oboljelih. Usporedbe radi, u istom mjesecu prošle godine zabilježena je jedna oboljela osoba. Ukupno je tijekom 2024. godine do kraja ožujka u Federaciji BiH od hripavca oboljelo 375 osoba, dok je tijekom cijele prošle godine registrirana jedna oboljela osoba. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, hripavac je u ožujku registriran u šest županija. Najviše oboljelih bilo je Zeničko-dobojskoj županiji, i to 34, slijedi Sarajevska županija s 27 oboljelih te Tuzlanska županija s 20 oboljelih. Od ove zarazne dječje bolesti, koja može biti vrlo opasna, posebice u prvim godinama djetetova života, u ožujku je oboljelo i 10 osoba s područja Zapadnohercegovačke županije, zatim 9 iz Srednjobosanske županije te dvije iz Hercegovačko-neretvanske županije. Inače, cjepivo protiv obiju navedenih zaraznih bolesti spada u obvezan kalendar imunizacije, a cijepljenje djece protiv zaraznih bolesti predstavlja zakonsku obvezu u BiH.

Za roditelje koji to izbjegavaju predviđene su novčane kazne do 2000 KM, međutim, unatoč njima, podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazuju kako je u posljednjih 20-ak godina smanjen broj djece cijepljene protiv ospica. Prema evidenciji te organizacije, 74 posto djece u BiH je tijekom 2000. godine primilo drugu dozu cjepiva protiv ove zarazne bolesti, dok je tijekom 2022. evidentirano tek 60 posto cijepljenih. Inače, ospice su zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem i inkubacija traje od sedam do 14 dana. Kliničku sliku uglavnom prate povišena tjelesna temperatura i osip.

Najčešće komplikacije su upale uha, pluća, moždanih ovojnica i mozga, što može dovesti do trajnih oštećenja i smrti.

Veliki kašalj
Kada je riječ o velikom kašlju, imunizirano je oko 68 posto djece, što je nedovoljno za kolektivni imunitet i zbog čega je i došlo do porasta broja oboljelih.

Uzročnik hripavca je bakterija Bordetella pertussis. Komplikacije pertusisa su raznolike i česte. Mogu proći bez većih problema, ali i ostaviti trajne posljedice, pa čak završiti i smrću (0,3 - 1,3% smrtnih slučajeva kod dojenčadi). Prema podacima iz epidemiološkog izvješća za ožujak ove godine, vodene kozice ili varičele registrirane su u gotovo svim županijama, izuzev Posavske županije. Tijekom navedenog mjeseca ukupno je registrirano 786 oboljelih, najviše na području Tuzlanske i Sarajevske županije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?