Obljetnica stradanja Hrvata u Višnjica Gaju

Među prvim žrtvama i dječak Goran Drmač (14)

19.04.2017.
u 08:30

Datum koji se zauvijek urezao u svijest Hrvata Kiseljaka je 18. travnja 1993. godine, jer tog je dana za žitelje ove srednjobosanske općine, ali i brojne progranike koji su u njoj pronašli utočište počela borba za goli opstanak, koja je u konačnici plaćena s nekoliko stotina života hrvatskih branitelja i civila. Spomenutog datuma tzv. Armija BiH krenula je s opsežnom akcijom presijecanja teritorija općine s ciljem lakšeg zauzimanja Kiseljaka, prisjetio se Miroslav Škoro, dragovoljac Domovinskog rata i koordinator Udruga proizašlih iz Domovinskog rata općine Kiseljak.

Zauzeti općinu Kiseljak

-Cilj je bio presijecanjem komunikacije zauzeti prostor općine Kiseljak i protjerati hrvatsko stanovništvo jednako kao što je to učinjeno u Kaknju, Varešu, Travniku, Bugojnu. U tomu su ih spriječili hrvatski branitelji, a kako svaki rat nosi žrtve, već prvog dana 18. travnja poginula su petorica naših branitelja, a mnoštvo ih je ranjeno. Već sutradan u istom mjestu Višnjica Gaju stradao je i 14-godišnji dječak Goran Drmač, civilna žrtva, kazuje nam Škoro. Kiseljačka podružnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO H-B, u Višnjica Gaju organitator je obilježavanja 24. obljetnice stradanja Hrvata u spomenutom mjestu, ujedno i početka napada tzv. Armije BiH na područje općine Kiseljak.

Počast nevinim žrtvama

Stradalim hrvatskim civilima i braniteljima koji su među prvim žrtvama Domovinskog rata u Kiseljaku, uz obitelji poginulih i članove Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Kiseljaka i Srednjobosanske županije poklonilo se i izaslanstvo dužnosnika HDZ BiH predvođeno Josipom Kvasinom, predsjedateljem Sabora SBŽ, te Mladenom Mišurićem Ramljakom, načelnikom općine Kiseljak. Molitvu za duše Hrvata stradalih u Višnjica Gaju, kao i sve hrvatske žrtve Središnje Bosne na mjesnom groblju je predvodio don Jakov Pavlović, vojni kapelan. U svojoj propovijedi on je naglasio kako svaka žrtva pala u obrani svojega doma kao i nedužne civilne žrtve zaslužuju naše poštovanje, molitvu i zahvalnost što smo ostali na svojim stoljetnim ognjištima. Nakon mise zadušnice u mjesnom groblju, izaslanstva stradalničkih i braniteljskih Udruga kao i dužnosnici HDZ BiH položili su vijence pred Spomen križem u Višnjica Gaju uz koje je postavljena i spomen ploča s prvim žrtvama agresije tzv. Armije BiH na općinu Kiseljak, žrtvama koje i 24 godine poslije vape za istinom i pravdom. “ •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?