Žepče

MEG - projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja u BiH

03.02.2017.
u 10:00

Općina Žepče odabrana je među 18 općina u Bosni i Hercegovini u kojima će se u iduće četiri godine provoditi aktivnosti u okviru MEG-a, projekta općinskoga okolišnog i ekonomskog upravljanja u BiH. Pismo namjere kojim je prihvaćeno sudjelovanje Općine Žepče u realizaciji projekta MEG potpisao je općinski načelnik Mato Zovko na konferenciji “Unapređenje lokalne samouprave i pružanja usluga u Bosni i Hercegovini: Postignuća i budući pravci razvoja lokalne samouprave u BiH” koja je održana u hotelu Bristol u Sarajevu. U prvoj fazi odabrano je 18 općina, među kojima i Općina Žepče, čija je aplikacija ocijenjena najvišom ocjenom, te je svrstana među najkonkurentnije općine u BiH.

Druga faza

U okviru druge faze projekta bit će uključeno dodatnih desetak općina, a trajanje projekta MEG planira se do 2020. godine. Uime organizatora konferencije, Veleposlanstva Švicarske u BiH i Razvojnog programa UNDP-ja BiH, čestitke načelnicima uputile su Barbara Datwyler Sheuer, direktorica za suradnju Veleposlanstva Švicarske u BiH, i Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-ja BiH. One su, između ostalog, izrazile nadu da će se u odabranim općinama dogoditi još veći napredak te da će mnoge postati lideri ili potvrditi svoju poziciju lidera.

Općinski načelnik Mato Zovko zahvalio je donatorima i izrazio spremnost da Općina Žepče nastavi s reformom lokalne uprave i kreiranjem poslovnog okruženja koje će biti u interesu domaćih i stranih investitora koji posluju ili planiraju otvoriti svoje biznise u ovoj općini.

Na konferenciji u Sarajevu se, između ostalog, čulo da BiH treba još više primjera dobre prakse, osoba i institucija koje mogu nove europske principe uspješno provesti u domaće zakone i prakse. Očekivanja su, također, da će se među odabranim općinama, načelnicima i njihovim timovima prepoznati uspješni vođe koji će uz podršku projekta nastaviti razvijati svoje sredine i donositi boljitak svojim sugrađanima kroz pružanje kvalitetnih usluga u okolišnom i ekonomskom sektoru.

U okviru konferencije održana je prezentacija rezultata projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP) koji je proveden u dvije faze od 2007. do 2016. godine i obuhvatio je 40 općina u BiH.

Rezultati projekta ogledaju se u izradi sustava strateškog planiranja na poddržavnoj razini, a podržana je i primjena lokalnih razvojnih strategija kroz financiranje 53 prioritetna lokalna projekta, te bi se na taj način poboljšalo usluge i generiranje prihoda za skoro 400.000 građana Bosne i Hercegovine.

O projektu ILDP govorile su Adela Pozder-Čengić, voditeljica Sektora za ruralni i regionalni razvoj UNDP-ja BiH, i Aida Laković-Hošo, voditeljica projekta UNDP-ja BiH, a u panel-raspravi sudjelovali su predstavnici općina i gradova te ministarstva i Vlade Švicarske koji su prenijeli svoja iskustva i prijedloge za nove projekte. Projekt MEG predstavio je Goran Štefatić, njegov voditelj, a u panel-raspravi sudjelovali su Drago Bundalo, načelnik općine Kostajnica, Fuad Alić, direktor JP Vodovod i kanalizacija Gračanica, i Srećko Bajić, programski službenik Veleposlanstva Švicarske u BiH.

Lokalna samouprava

Novi projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) predstavlja daljnje aktivnosti na jačanju lokalne samouprave i pružanja javnih usluga u odabranim općinama i gradovima u BiH.

Tijekom prve faze projekta, vrijedne oko 12 milijuna dolara, bit će pružena podrška lokalnim vlastima u unapređenju kvalitete i dostupnosti javnih usluga i komunalne infrastrukture te poboljšanje uvjeta života za najmanje 700.000 građana. Posebna pozornost bit će posvećena socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva.

Planirana je i podrška za više od 500 kompanija te kreiranje oko 180 novih radnih mjesta. Unutar sektora okoliša fokus će biti na uslugama vodoopskrbe o poboljšanju tehničkih i upravljačkih kapaciteta, a u ekonomskom sektoru fokus će biti na kreiranju poticajne okoline za razvoj lokalnog gospodarstva koja će ohrabrivati razvoj te poticati poboljšanje administrativnih usluga. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?