Borenović-Inzko

Mehanizam koordinacije odražava daytonsku strukturu BiH

Branislav Borenovic
19.02.2016.
u 12:32

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović i visoki predstavnik Valentin Inzko smatraju da je mehanizam koordinacije dokument koji odražava daytonsku strukturu BiH i daje puni značaj i kapacitet RS u donošenju usuglašenih stavova na putu ka članstvu u Europskoj uniji.

Na sastanku u Banjoj Luci su konstatirali da pravosuđe treba biti neovisno, nepristrasno i da na najprofesionalniji način odgovori na izazov borbe protiv korupcije i kriminala, priopćeno je iz PDP-a.

- Predloženi mehanizam koordinacije odgovara dokumentu koji je usvojen u Narodnoj skupštini RS u listopadu 2013. godine, s tim da je dodatno poboljšan definiranjem glasovanja konsenzusom svake razine vlasti u skladu s njegovom ustavnom nadležnošću što znači da se nijedna odluka u Kolegiju, Povjerenstvu, podpovjerenstvima i radnim grupama za Europske integracije, kao i ministarskim konferencijama ne može donijeti bez glasa RS tj. predstavnika Vlade RS, istaknuo je Borenović.

Dodao kako treba donijeti novi zakon o Ustavnom sudu BiH kako bi se eliminirali načini donošenja odluka preglasavanjem na štetu bilo kojeg naroda ili entiteta i izrazio je očekivanje da se ovo pitanje u što skorije vrijeme riješi.

Po riječima Borenovića, PDP se ozbiljno priprema za jednu novu fazu razvoja RS u kojoj bi prioritet trebalo biti rješavanje nagomilanih ekonomsko-socijalnih problema građana RS umjesto "besmislenih i ispraznih političkih tema koje su nas iscrpljivale i dovele RS u teško ekonomsko stanje".

Sastanku je prisustvovao i Zoran Talić, član Predsjedništva PDP-a, pri čemu je naglašeno da se PDP, zajedno sa strankama Saveza za promjene, ozbiljno priprema za slijedeće lokalne izbore u oktobru 2016., kao i opće izbore, najkasnije 2018. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?