Ministar sigurnosti BiH

Mektić: Civlilna zaštita u BiH često biva ispolitizirana, a ne bi smjela biti

25.09.2017.
u 18:43

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je na konferenciji za medije u povodu otvaranja NATO vježbe u Tuzli na pitanje agencije Fena može li ocijeniti koliko je unaprijeđen sistem zaštite i spašavanja u BiH u odnosu na 2014. godinu, kada se dogodila prirodna katastrofa, rekao da još uvijek ne postoji dovoljno dobar mehanizam unutarnje organizacije i korodinacije u ovom sektoru.

Pripreme za vježbu upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda "Bosna i Hercegovina 2017"  su trajale oko godinu dana, uloženo je puno organizacijskih i drugih kapaciteta, izdvojena su značajna financijska sredstva za ovu vježbu, navodi Mektić.

Drago mi je, da je NATO prepoznao određeni napredak u BiH i najveći dio oko organizacije planiranja i simuliranja cjelokupne vježbe povjerio institucijama BiH, to je nama značilo da u okviru ove vježbe provjerimo još jednom, imamo li zaista mogućnosti i dovoljne resurse da možemo organizirati i sudjelovati u ovakvoj vježbi i da budemo dio zajedničkih međunarodnih snaga, kazao je Mektić.

Mišljenja je da se ne posvećuje dovoljna pažnja sistemu civilne zaštite u BiH i da se često pitanje civilne zaštite ispolitizira u BiH, te da sektor i oblast koja treba da služi direktno spašavanju života ljudi i imovine, ne treba da ima bilo kakve političke konotacije.

 - Mi smo vidjeli ovdje kako se život čovjeka može spasiti za jednu minutu, da najveći svjetski centri i klinike mogu da budu uključeni u jednoj minuti, i da se  u toj „zlatnoj minuti“ spasi život čovjeka, dodao je.

 - Uvažavajući  sve naše specifičnosti svi trebamo da gradimo naše kapacitete da međusobno unutar BiH stvorimo mehanizme efikasnije pomoći i da podignemo u svakom dijelu BiH nivo kapaciteta za uspješno otklanjanje katastrofa i posljedica katastrofa - poručio je Mektić.

 Napomenuo je da se tijekom ovogodišnjih požara u BiH pokazalo da ne postoji dovoljno dobar mehanizam unutarnje organizacije i koordinacije.

Također smatra da se ne posvećuje dovoljna pažnja opremanju službi u sistemu zaštite i spašavanja, poručivši da se nada da će ova vježba svima staviti do znanja da se u ovaj sektor mora ulagati, konstatujući da se ulaganjem u ovaj sektor doprinosi poboljšanju opće sigurnosti unutar BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?