sastanak

Mektić – Lapsley: Jačanje suradnje BiH i Velike Britanije u oblasti sigurnosti

17.11.2017.
u 14:32

Velika Britanija će ostati angažirana na zapadnom Balkanu, pa time i u BiH, bez obzira na status ove zemlje u EU i nastavit će da daje punu podršku BiH na euroatlantskom putu, poručio je Angus Lapsley, direktor za odbranu, sigurnost i jugoistočnu Europu u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova, danas tijekom sastanka s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem u Sarajevu.

Sastanku je prisustvovao i britanski veleposlanik Edward Ferguson.

Jedan od ključnih segmenata buduće suradnje bit će oblast sigurnosti, te se tijekom sastanka Lapsley želio upoznati s glavnim izazovima i prioritetima BiH u toj oblasti, što je ocijenio veoma važnim za pripremu summita o zapadnom Balkanu koji će se iduće godine održati u Velikoj Britaniji.

Mektić je istakao konkretne probleme koje ima BiH zbog neefikasne borbe protiv kriminala i korupcije. Zbog toga smatra da međunarodna zajednica treba vratiti fokus na pravosuđe i jačanje vladavine prava u BiH.

Lapsley se suglasio da je dalje jačanje vladavine prava jedan od ključnih britanskih prioriteta u Bosni i Hercegovini, kao i u regiji, i potvrdio da će Velika Britanija nastaviti podržavati razvoj nezavisnog i efikasnog sistema pravosuđa.  

Također, razgovarano je i o borbi protiv radikalizma i terorizma te ukazano na potrebu efikasnije suradnje i brže razmjene informacija zemlja regije i EU,  posebno u kontekstu vojnog poraza ISIL-a i gubitka teritorije koju su držali pod kontrolom u Siriji, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?