Sukob dama ili...

Melania miče Radielovic iz Bijele kuće

15.11.2018.
u 08:00

Ured prve dame SAD-a Melanije Trump pozvao je u utorak javno na smjenu zamjenice savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Mire Radielovic Ricardel, koja se događa u trenutku kada su prigovore na najvišu pozicioniranu Hrvaticu u Bijeloj kući iznosili i drugi dužnosnici, ali i sam državni tajnik za obranu Jim Mattis, piše Večernji list BiH.

 
“To je stajalište Ureda prve dame - da ona više ne zaslužuje služiti u ovoj Bijeloj kući”, izjavila je u priopćenju glasnogovornica prve dame SAD-a Stephanie Grisham.

Sukob s Mattisom

Istodobno, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. Visoki dužnosnik Bijele kuće izjavio je kako se očekuje da će Ricardel biti otpuštena, no ona je i jučer bila na svome poslu. Savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton angažirao je Miru Radielovic Ricardel u travnju kako bi služila kao njegova zamjenica, pozivajući se na “praćenje uspješnog upravljanja timovima i raznovrsnim organizacijama, kao i na rješavanje složenih pitanja.” 
Ricardel je prethodno radila i kao podtajnica trgovine, a također je zauzimala značajne dužnosti u državnim i obrambenim odjelima. 
Pa ipak, Ricardel se, kako otkrivaju američki mediji, često sukobila s ministrom obrane Jimom Mattisom dok je vodila prijelaznu administraciju predsjednika Trumpa. Njezin dolazak u Bijelu Kuću također je protumačen kao bijeg na bolju dužnost otkuda je ponovno mogla potkopavati Mattisa. Tri sadašnja i dva bivša dužnosnika Bijele kuće potvrdila su medijima da se Ricardel tijekom sastanaka ponašala iznimno grubo, vikala na profesionalno osoblje te raspravljala s prvom damom i širila glasine o Mattisu. Navodno je njezin odlazak još ranije zatražio predstojnik američkog predsjednika John F. Kelly ocjenjujući da stvara nevolje “na Zapadnom krilu”. Navodno je na tome inzistirao i sam ministar obrane. No, on se javno nije očitovao o tome slaže li se s prvom damom da bi Ricardel trebala napustiti svoj položaj.
“Ne komentiram pitanja drugih ljudi”, rekao je Mattis. Ove informacije dolaze usred širih previranja unutar Trumpove administracije nakon prošlotjednih srednjoročnih izbora. Trump je prošlog tjedna prisilno prihvatio prinudnu ostavku Jeffa Sessionsa kao glavnog tužitelja, navodno je odlučio ukloniti tajnicu domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen. No, zbivanja s Miro Radielovic Ricardel su krajnje neobična.

Povod - put u Afriku

Naime, neuobičajeno je da Ured prve dame traži bilo kakve promjene među osobljem, a osobito u području nacionalne sigurnosti. Zbunjujuće je dodatno to da je Mira Ricardel bila među dužnosnicima koji su nazočili proslavi s predsjednikom Trumpom u Rooseveltovoj sobi Bijele kuće ranije u utorak. Istodobno, Reuters je objavio kako se spor između prve dame i zamjenice savjetnika za nacionalnu sigurnost pojačao zbog posjeta Melanije Trump Africi u listopadu jer je smatrala da nije dobila dovoljnu zaštitu. BBC, pak, piše da su se svađale i oko plana sjedenja u službenom zrakoplovu. Ricardel je bila pomoćnica ministra obrane Donalda Rumsfelda i potpredsjednica ogranka kompanije Boeing koja proizvodi vojne zrakoplove i naoružanje.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije