Bivši predsjednik RH u Mostaru

Mesić je za Dayton 2 i BiH sastavljenu od višenacionalnih županija

mesic-hr.jpg
Foto: import
09.03.2014.
u 10:14

Mesić smatra kako je vrijeme za novu međunarodnu konferenciju o unutarnjem preustroju BiH

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić smatra kako je vrijeme za novu međunarodnu konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o unutarnjem preustroju BiH, a njegov prijedlog je da se BiH preoblikuje u građansku državu sastavljenu od više multinacionalnih županija. Na predavanju “Koliko Hrvatska kao članica EU i jamac Daytonskog sporazuma može pomoći u opstanku cjelovite BiH”, održanom u petak u Mostaru, Mesić je kazao kako je opstanak BiH kao cjelovite države ključan, ne samo sa stanovišta sigurnosti Hrvatske i ne samo zbog toga da se osigura primjeren status građanima BiH hrvatske nacionalnosti, već i zbog dugoročne stabilnosti cijele regije, jugoistočne Europe, pa čak i cijele Europe. Govoreći o Daytonskom sporazumu, Mesić je rekao kako je mirovni sporazum iz Daytona zaustavio brutalni rat na prostoru BiH, ali vremenom se pokazalo kako je to jedina njegova vrijednost te da unutarnji ustroj uspostavljen 1995. onemogućava normalno funkcioniranje BiH kao države. Dodao je kako treba imati na umu i to da je Daytonski sporazum, manje ili više, legitimirao rezultate rata. “Hrvatska u sadašnjim okolnostima mora djelovati i mora izaći s inicijativom da se mijenja Daytonski sporazum, odnosno Ustav BiH. Promišljenom akcijom unutar Europske unije uvjeren sam kako bi se moglo pronaći dovoljno saveznika koji bi blagonaklono gledali na tu inicijativu”, kazao je Mesić dodavši kako se građani BiH ne smiju pomiriti s trenutnom situacijom. Iznoseći scenarij mogućeg rješenja za BiH, Mesić je kazao kako bi se na međunarodnoj konferenciji, tzv. Daytonu 2, uspostavila BiH kao građanska država sastavljena od većeg broja višenacionalnih županija, sa središnjom vlasti u kojoj bi ravnopravno bila zastupljena tri konstitutivna naroda te ostali građani. Međunarodna konferencija bi se odvijala pod ingerencijom Ujedinjenih naroda, a na njoj bi sudjelovale zemlje potpisnice originalnog Daytona, BiH bi zastupali članovi Predsjedništva BiH, a ne predstavnici entiteta ili predstavnici konstitutivnih naroda, a predsjedavala bi trojica bivših visokih predstavnika Wolfgang Petritsch, Christian Schwarz-Schilling i Paddy Ashdown. Nakon nove međunarodne konferencije i jednogodišnjeg prijelaznog razdoblja organizirao bi se referendum na kojemu bi se građani BiH izjasnili o novom ustavu. Tijekom ovog procesa paralelno bi se vodili pristupni pregovori s Europskom unijom, kazao je Mesić. Govoreći o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, Mesić je kazao kako za Hrvate nije rješenje uspostava hrvatskog entiteta u BiH.     

Ključne riječi

Komentara 2

MA
mate45
14:52 09.03.2014.

rš ps... kući.

NV
Nijaz vukovije
09:26 10.03.2014.

Napokon jedno pravo prihvatljivo rješenje, u kome bi bila pravda i pravičnost, poduprta sigurnošću štitila svakog građana u BiH. Sadašnja BiH je samo po mjeri vladajuće oligarhije. Sa ovim koji "navodno" predstavljaju BiH narode bosna nikada neće ugledati svjetlo dana. Razumno ovako raskomadana po nacionalnim šavovima, istinska je podloga za tvorevinu koju čine despotovine, a na čelu tih despotovina tobožnji "zaštitnici" Bošnjaka, Hrvata i Srba. Što vrijedi, što sam "ja" (mislim na građanina BiH), pripadam jednom od ta tri naroda, ukoliko ne pripadam jednoj od vladajućih stranaka. Diskriminacija nad građanima istog naroda je jača ukoliko ne misliš kao vožd iz Banja Luke, Paša iz Sarajeva, ili Ban iz zapadnog Mostara, odnosno zapadne Hercegovine. Da bi se ovo sve sačuvalo (mislim na vlast), sije se dodatnja smutnja, mržnja, gdje se mikroskopski prebrojavaju krvna crnca. Koga briga za BiH, kad već dugo vremena siromaštvo caruje, bilo da je Hercegovini, Srpskoj ili Bošnjačkom dijelu BiH. Dragi moji građani, (oni koji mogu) kupite otpad iz svijeta koji je nekoliko kriminalaca okrunjenim vlasti,putem svojih jataka prodalo vama da se trujete za vlastite novce. Jedite i hranite se mesom iz uvoza starim po nekoliko desetina godina. Ni u kakvom slučaju nemojte da jedete domaće, ne daj Bože, domaće djeluje kao otrežnjenje,sa buđenjem svijesti kod kontaminiranih, bit će fatalno i pogubno za postojeću vlast. Normalno je, da mirni i dobrostojeći susjedi nikad neće imati mira, ukoliko su njihovi prekogranični prijatelji, jadni, čemerni i gladni, jer kao takvi, nikad niste sigurni što očajnik može da uradi. Parlamentarci EU, imate ideju koja se može u kratkom vremenu realizirati. G-dine Mesić, dobar ste poznavalac prilika na Balkanu, svakako po onoj narodnoj mirna Bosna sretan Balkan.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije