pokušavaju prijeći u hrvatsku

Migrantska djeca u BiH pokušaje prelaska granice zovu "Igrom"

migranti
ilustracija
12.01.2021.
u 21:42

Jedanaestogodišnja Zeinaf Džabar naučila je engleski jezik tijekom godinu dana dugog boravka u kampu u Grčkoj, sada s obitelji opetovano pokušava iz Bosne i Hercegovine prijeći u Hrvatsku, a svoje pokušaje zovu „Igrom“ ("Game"). 

„Ostajem ovdje, ne idem u školu“, rekla je Iračanka Zeinaf agenciji Reuters. 

„Jako mi nedostaje škola. Samo igramo Igru i vraćamo se, pa igramo Igru i opet se vraćamo“. 

Sa svojim roditeljima i dvoje braće, Zeinaf je upravo vraćena u BiH nakon još jednog neuspješnog pokušaja prelaska granice, ovaj put u zimskim uvjetima, kako bi preko Hrvatske stigli u bogatije zapadne zemlje. 

Njezina obitelj napustila je Irak prije tri godine te je među 8 tisuća migranata koji su zapeli u BiH. Mnogi od njih žive u šatorima u šumi ili u kućama i tvornicama uništenim u ratu devedesetih. 

Obitelj Džabar živi u napuštenoj kući u blizini granice s još jednom obitelji koja je iz Afganistana. 

Otac, 52-godišnji Husein Halaf Džabar, Reutersu je rekao kako ga je hrvatski policajac udario u trbuh te da je njegovu kopiju Kurana bacio na pod, a potom je pokazao ozljede na abdomenu. 

„Gledajte, ona je bolesna, on je bolestan, svi su bolesni“, kazao je Džabar pokazujući na svoju djecu. 

Migranti i humanitarne organizacije nekoliko godina optužuju hrvatsku policiju da nasilno odvraća migrante od prelaska granice, što snage sigurnosti odbacuju. 

Međunarodna organizacija za migraciju dnevno donosi obroke Džabarima i afganistanskoj obitelji u zajedničku sobu koju ponekad griju, kad imaju drva za ogrjev. 

U šumama graničnog grada Velike Kladuše žive još stotine migranata. 

„Jako nam je hladno i pijemo vodu iz kanala“, rekao je Sahid iz Bangladeša. 

„Jako patimo“. 

Ključne riječi

Komentara 1

IJ
I ja tebi
22:12 12.01.2021.

I šta da nam nebi bila loša savjest zbog toga. Kad ih je znao pravit nek ih i hrani a svaka čast Hrvatskoj policiji nek samo nastave obavljati svoju dužnost savjesno.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?