Izvanredna konferencija

Milanović: Nećemo prestati tražiti do zadnjeg trenutka

Zoran Milanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
12.08.2015.
u 17:24

Premijer Zoran Milanović rekao je da ne može sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je Tomislav Salopek pogubljen, ali da se boji da se po prvi put hrvatskom građaninu dogodilo ono što se već događalo građanima drugih zemalja.

Teroristička skupina Islamske države poluotoka Sinaj danas je objavila fotografiju za koju tvrde da prikazuje pogubljenog Hrvata, koji je otet u Egiptu 22. srpnja.

- Nažalost, moramo prekinuti tišinu, netko to mora napraviti - rekao je Milanović na izvanrednoj konferenciji za medije.

- U ovom trenutku ne možemo sa 100-postotnom sigurnošću potvrditi da je to istina, ne znam hoćemo li i moći sljedećih dana, ali ono što vidimo ne izgleda dobro, ne izgleda lijepo - izgleda grozno. Pozivam ljude da tim prizorima ne izlažu djecu, da to ne dijele, da se od toga suzdrže - nastavio je Milanović, dodajući da obitelji Salopek stoje u potpunosti na raspolaganju.

- Nećemo prestati tražiti, kopati, do zadnjeg trenutka, dok god postoji tračak nade - poručio je.

- Mogu pozvati ljude da budu oprezni, da izbjegavaju takve dijelove svijeta... Ali evo, čovjek koji je muž, otac, hranitelj obitelji, išao je zaraditi, ljude takva prirodna, zdrava ambicija, potpuno normalna, nažalost, dovede u ovakvu situaciju - rekao je Milanović.

Naglasio je da moramo nastaviti živjeti normalno te da je riječ o pokušaju da se razbije naš način života.

Milanović je rekao da je cijelo vrijeme u kontaktu s puno institucija i državnicima u potrazi za nekakvim savjetom.

- I njima se to događa puno više nego nama - rekao je Milanović. Na pitanje hoće li se Hrvatska sada snažnije uključiti u borbu protiv Islamske države, rekao je da Hrvatska neće sudjelovati u borbenim akcijama protiv njih iz niza razloga.

- Možda je prvi taj što ne možemo, a drugi... S time se trebaju nositi neki drugi - rekao je Milanović.

Na novinarsko pitanje jesu li hrvatske službe pokušale potvrditi autentičnost fotografije pogubljenja, rekao je:

- Odgovor je "da" i ono što sam vam kratko rekao sažima sve te napore.

Informaciju o Salopekovoj smrti prvi je objavio AFP, a Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske zasad nije potvrdilo informaciju. Iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović priopćeno je da otkazuje sve najavljene aktivnosti do kraja dana zbog obavljanja drugih državničkih poslova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije