SUSRET

Milas: Jačanje veza s dijasporom jedan od važnih nacionalnih ciljeva RH

06.10.2017.
u 13:42

Hrvatsko izaslanstvo na čelu s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom i gradonačelnikom grada Vukovara Ivanom Penavom susrelo se s u četvrtak s gradonačelnicom australskog grada Ballarata Samanthom McIntosh.

Tom prigodom, državni tajnik Milas je izrazio zahvalnost na dobrodošlici koje je priređeno izaslanstvu, ali i svim Hrvatima, budući da su se u Grad Ballarat Hrvati naselili prije više od 160 godina, priopćeno je iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

- Zahvaljujem se na dobrodošlici koju su Australija i grad Ballarat iskazali Hrvatima prije više od 160 godina. Ta dobrodošlica se ne očituje samo u pružanju osjećaja toplog doma i prilike za novi početak. Pomogli ste Hrvatima da postanu značajan čimbenik u australskom društvu i činjenica da je Australija prepoznala hrvatski jezik i kasnije samostalnost hrvatske države među prvima u svijetu - dovoljno govori o autentičnosti vašeg napora - kazao je Milas.

Podsjetio je kako je Hrvatska mlada država s velikom dijasporom u cijelom svijetu, što je razlog više da Vlada Republike Hrvatske jačanje veza s dijasporom smatra jednim od važnih strateških nacionalnih ciljeva.

- Ovaj susret je svakako potvrda tih nastojanja i znak da ćemo u Australiji nastaviti pružati potporu hrvatskoj kulturi i identitetu - dodao je Milas.

Na susretu s iseljenicima u Hrvatskom klubu Stjepan Radić u Ballaratu, državni tajnik Milas i gradonačelnik Penava razgovarali su o povijesti hrvatske zajednice u Gradu Ballaratu, ali i o aktualnostima u domovini, u koju se mnogi australski Hrvati vraćaju nakon umirovljenja.

Državni tajnik Milas naglasio je da je Vlada Republike Hrvatske odlučila sustavno i temeljito pristupiti reformama u upravnim postupcima koje nepotrebno kompliciraju ostvarivanje statusnih i drugih prava Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Pozvao je, također, iseljenike i njihove potomke da se uvijek i bez zadrške obrate Uredu sa svim problemima na koje nailaze u komunikaciji s drugim državnim tijelima kako bi zajedno pronašli optimalna rješenja.

Zahvalio se nazočnima i na njegovanju hrvatskog identiteta kroz generacije.

- Ured će pružiti potrebnu platformu na temelju kojih će taj hrvatski duh, taj pečat mladih hrvatskih generacija ovdje u Australiji, ali i cijelom svijetu, opipljivije povezati sa svojom hrvatskom domovinom - dodao je Milas.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?