potpisani danas u sarajevu

Milijun KM za razvoj poduzetničke infrastrukture u FBiH

30.06.2017.
u 12:41

Pet općina i dva grada iz Federacije Bosne i Hercegovine dobili su milijun KM za razvoj poduzetničke infrastrukture, a najavili su da će sredstva biti utrošena za otvaranje 17 novih preduzeća i zapošljavanje 202 osobe.

Novac, kao i ranijih godina, izdvojili su Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u okviru Projekta ''Grant shema - Unapređenje poduzetničkih zona''.

Ugovore za realizaciju ovog projekta potpisao je danas u Sarajevu resorni ministar Amir Zukić s načelnicima i gradonačelnicima Livna, Ilijaša, Gruda, Maglaja, Mostara, Gradačca i Kalesije.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i federalni premijer Fadil Novalić koji je kazao da Vlada nastoji da olakša poslovanje privrednicima koji otvaraju nova radna mjesta.

- U tome imamo i veliku pomoć lokalnih zajednica, gradova i općina, gdje povećanje broja zaposlenih znači da ljudi žive dostojanstveno od svog rada - istakao je Novalić.

Naglasio je da je i ovaj projekt pokazatelj da je zapošljavanje glavni cilj Vlade FBiH.

Podsjetio je da je prema posljednjim podacima, od 29. lipnja, u FBiH 31.650 novozaposlenih.

- Ova vlada će nastaviti u tom pravcu - poručio je Novalić te istakao važnost malih i srednjih preduzeća.

Ministar Zukić je kazao da su sredstva iz grant sheme odobrena za izgradnju nove i unapređenje postojeće infrastrukture u okviru poduzetničkih zona u FBiH kao preduvjeta za ekonomski rast i zapošljavanje na lokalnoj razini u FBiH.

Osnovni ciljevi su izgradnja komunalne infrastrukture unutar poduzetničkih zona i unapređenje usluga za razvoj poduzetničkih zona.

- Na javni poziv je apliciralo 39 općina i gradova, a prvih sedam je, zbog najvišeg stupnja organiziranosti, dobilo sredstva od 75.000 do 150.000 KM - rekao je Zukić.

Općine i gradovi potpisnici ugovora sudjelovat će s 25 posto od ukupne vrijednosti projekta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije