Revizorsko izvješće

Milijunske uštede na smještaju državnih institucija

zgrada predsjednistva
16.08.2016.
u 14:54

Predsjedništvo BiH je u 2015. za zakup prostora potrošilo 94.921 KM, a ti troškovi se uglavnom odnose na Ured Mladena Ivanića u Banjoj Luci

Institucije BiH su za troškove zakupa prostora i parking mjesta u 2015. godini iz proračuna potrošile više od 14 milijuna KM, a sudeći prema do sada poduzetim i već realiziranim mjerama racionalizacije tih troškova, oni bi u tekućoj godini trebali biti znatno niži.

Najviše novca u te svrhe, čak 4.960.397 KM, potrošilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Veći dio tog iznosa, točnije 4.727.775 KM, utrošen je za unajmljivanje prostora i zgrada u diplomatsko-konzularnoj mreži, a ti troškovi su viši u odnosu na prethodnu godinu, piše Faktor.

Ministarstvo u međuvremenu, prema ocjeni generalnog revizora Dragana Vrankića, nije realiziralo kupovinu planiranih objekata za smještaj veleposlanstava i nije osiguralo uvjete za stavljanje u funkciju objekata dobivenih sukcesijom, a revizorima Ureda za reviziju institucija BiH nisu naveli razloge povećanja izdvajanja sredstava za najam prostora.

Ministarstvo financija i trezora BiH je u 2015. godini potrošilo 144.397 KM za zakup prostora, ali od listopada te godine su ta izdvajanja svedena na nulu zbog preseljenja u poslovni prostor u vlasništvu institucija BiH.

Troškove zakupa prostora od kolovoza 2015. ne snosi ni Ministarstvo prometa i veza BiH, a do tog mjeseca je utrošeno 19.514 KM. Predsjedništvo BiH je u 2015. za zakup prostora potrošilo 94.921 KM, a ti troškovi se uglavnom odnose na Ured Mladena Ivanića u Banjoj Luci, za koji se mjesečno izdvaja 4.198 KM.

Do prelaska u kupljeni objekt za smještaj institucija BiH u lipnju 2015. godine Agencija za antidoping kontrolu je za zakup prostora potrošila 15.265 KM. Međutim, nove prostorije ne zadovoljavaju njihove potrebe, pa su unajmljene dodatne po cijeni od 800 KM na mjesečnoj razini i konačna ušteda proračunskih sredstava neće biti značajnija.

Agencija za javne nabavke je do rujna 2015. u te svrhe potrošila 59.188 KM, a Agencija za osiguranje je za poslovni prostor do istog mjeseca i preseljenja u institucije BiH mjesečno plaćala 3.375 KM.

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje 2.340 KM mjesečno troši na zakup prostora za smještaj tiskare i druge opreme. Međutim, tiskara i prateća oprema već godinama nisu u funkciji, Agencija je neuspješno pokušava prodati, a troškovi zakupa se gomilaju. 

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH od travnja 2015. ne plaća zakup, a do tada je u te svrhe potrošila 30.847 KM. Zakup od listopada iste godine ne plaća i Agencija za sigurnost hrane BiH. Agencija za statistiku BiH je za zakup prostorija u Sarajevu i Istočnom Sarajevu potrošila 727.722 KM.

Centar za uklanjanje mina u BiH je za troškove najma prostorija potrošio 357.619 KM, a Ured za reviziju institucija BiH u posljednjem izvješću preporučuje reduciranje tih troškova. Najviše prostora po zaposleniku unajmljuje Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH.

Mjesečno se za smještaj u Banjoj Luci, u kojem je zaposleno 46 osoba, plaća 60.053 KM. Rentu više ne plaća Direkcija za ekonomsko planiranje, koja je ranije u te svrhe na mjesečnoj razini izdvajala 12.776 KM, kao ni Služba za poslove sa strancima, koja je u prvih 10 mjeseci 2015. godine izdvojila ukupno 314.875 KM.

Uzimajući u obzir da je značajan dio institucija premješten u prostorije u vlasništvu BiH, očekuje se da će troškovi smještaja biti značajno niži u odnosu na godinu ranije, a država BiH će uštedjeti nekoliko milijuna proračunskih sredstava.

Proračunom za 2015. godinu je predviđeno plaćanje zakupa prostorija za potrebe Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja u trajanju od pet mjeseci. Međutim, s obzirom da planirano preseljenje u nove besplatne prostorije nije realizirano, plaćen je dodatni iznos za naredna četiri mjeseca. Bivši zakupodavac je, prema informacijama Ureda za reviziju institucija BiH, pokrenuo tužbu za plaćanje zakupa i za deseti mjesec, a ishod tužbe je još nepoznat.

Zakupodavac je pred Općinskim sudom u Sarajevu tužio i Ured za veterinarstvo BiH zbog neizmirene obveze u visini od 23.374 KM za listopad i deset dana studenog. Prethodno je sjedište Ureda u Sarajevu preseljeno u zgradu institucija BiH, ali su navedena dugovanja nastala zbog kašnjenja preseljenja i neblagovremenog raskidanja ugovora o zakupu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?