izvanredno povećanje

Minimalne mirovine od kolovoza veće za najmanje 5 posto

umirovljenici
02.07.2022.
u 18:03

Zastupnički dom FBiH većinom glasova podržao prijedlog za izvanredno povećanje mirovina

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH jednoglasno je usvojio zaključak Kluba zastupnika SBB-a prema kojem je naloženo izvanredno usklađivanje mirovina od minimalno pet posto za umirovljenike s najnižim mirovinama, piše Večernji list BiH.

Zatraženo je od Vlade FBiH da žurno i bez odlaganja izvrši izvanredno usklađivanje iznosa minimalne mirovine u omjeru od pet posto te da se obračun s predloženim povećanjem počinje primjenjivati od kolovoza.

Teška situacija

- U Federaciji BiH u proteklih je šest mjeseci prisutan iznimno visok porast cijena osnovnih životnih namirnica što posljedično predstavlja veliko opterećenje za građane, a među najugroženijim kategorijama stanovništva su umirovljenici koji primaju mirovine minimalnog iznosa - navodi se u zaključku koji je upućen u proceduru. Također, naglašava se da, unatoč ranijim povećanjima, umirovljenici i dalje imaju otežane uvjete za život uslijed sve češćih poskupljenja.

- Iako su realizirana određena povećanja iznosa mirovina, ista su i dalje nedostatna za umirovljenike koji primaju minimalne mirovine. Vlada FBiH stoga treba pristupiti izvanrednom usklađivanju iznosa minimalne mirovine u omjeru od 5 posto kako bi se umirovljenicima koji primaju tu vrstu mirovine olakšala ova teška situacija - ističe se u obrazloženju prijedloga koji je usvojen na Predstavničkom domu.

- Ovim zaključkom će se najniže mirovine uvećati za minimalno pet posto, što znači da, ako Vlada FBiH procijeni i bude imala sredstava, to može biti i veći iznos. Mislim da je ovo prvi i važan korak da se pomogne umirovljenicima te smatram da važno da Parlament Federacije pokaže kako razumije situaciju u kojoj se nalaze građani u Federaciji BiH. Meni su se proteklih dana javljali brojni umirovljenici koji jedva preživljavaju u teškim vremenima inflacije i svakodnevnog povećanja cijena - rekla je Prašović-Gadžo. Predsjednik Saveza udruge umirovljenika FBiH Redžo Mehić pozdravio je posljednju odluku o izvanrednom usklađivanju mirovina.

- Prije 20 dana Savez je podnio zahtjev za žurni sastanak s Vladom FBiH. Tražili smo da Vlada FBiH osmisli plan za pomoć ugroženom stanovništvu i u prvom redu umirovljenike. Evo vidim na Predstavničkom domu da je dopušteno povećanje najnižih mirovina za pet posto. Pozdravljam tu odluku - kaže Mehić.

Naglašava da je krajnje vrijeme da se povećaju mirovine jer cijene enormno rastu. - Sada je zadatak na Vladi da vidi kako to realizirati. 48% umirovljenika prima minimalnu mirovinu. Nema artikla hrane koji nije poskupio. Ljudi neće moći platiti grijanje. Narod se obraduje svakoj marki - kazao je za Avaz Mehić.

Posljednje povećanje

Isplatu uvećanih mirovina za lipanj komentirao je za Faktor Amel Lizde, šef Ureda za informiranje Federalnog zavoda MIO. Mirovine će biti izvanredno uvećane za 3,5%.

- Sve je spremno za isplatu mirovina za lipanj, uvećanih za 3,5%. Isplata će se izvršiti u utorak, 5. srpnja. Vlada Federacije BiH donijela je odluku o izvanrednom usklađivanju mirovina, kojom se u skladu s člankom 80. Zakona o MIO, odlučuje izvršenje izvanrednog usklađivanja mirovina u postotku od 3,5%, izuzev najviših mirovina ostvarenih zakonom. Ovim povećanjem najniža mirovina porast će na 424,40 KM, dok će prosječna samostalna nakon izvanrednog povećanja iznositi 545 KM - kazao je Lizde.

Ovim izvanrednim povećanjem od 3,5% nosioci najnižih mirovina dobit će povećanje od samo 14,35 KM, a primjerice oni čija je mirovina 700 KM, dobit će povećanje od 24,5 KM.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?