javna debata

Ministar pravde BiH Josip Grubeša nazočio javnoj debati „Pravo na pravdu!“

Josip Grubeša
24.11.2020.
u 17:09

U zajedničkoj organizaciji Generalne direkcije Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju i Delegacije Europske Unije / Ureda posebnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini , 24. studenog 2020. godine je održana javna debata pod nazivom „Pravo na pravdu!“ kojoj je nazočio ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša.

Debata ima za cilj jačanje otvorenog dijaloga među građanima, vlastima, stručnjacima, privatnim sektorom, nevladinim organizacijama, akademicima i drugim akterima, kako bi se potaknuo odgovor na trenutne prioritete u oblasti vladavine prava
u zemlji, u skladu s Mišljenjem Europske komisije, Priebeovim izvještajem i nedavno objavljenim Izvještajem o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

Ključne teme debate bile su integritet i borba protiv korupcije. Javnu debatu o vladavini prava otvorili su šef Delagacije EU Johann Sattler, europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi , veleposlanica Savezne Republike Njemačke u BiH Margrete Uebber, te video-linkom ministrica pravosuđa Republike Austrije Alma Zadić.

Oliver Varhely, europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku u svom je uvodnom obraćanju naglasio kako je neophodno vratit povjerenje građana u pravosuđe, ojačati borbu protiv korupcije, te istaknuo kako je vladavina prava u srži procesa proširenja EU.

Na debati između ostalog je rečeno da je integritet nositelja pravosudnih i javnih funkcija ključan za pravedno i prosperitetno demokratsko društvo utemljeno na načelima vladavine prava. Integritet je također visoka moralna, sociekonomska vrijednost sa direktnim pozitivnim utjecajem na dobro stanje građana.

Naglašeno je da su očekivanja javnosti u pogledu ponašanja sudije ili tužitelja mnogo veća od ponuđenih. Sudaca ili tužitelj mora biti spreman da prihvati svojevoljno ograničenja po pitanju određenih aktivnosti, čak i kada vršenje takvih aktivnosti ne bi izazvalo negativne konotacije ukoliko bi ih provodili drugi građani.

Sustavna korupcija i organizirani kriminal, koji ozbiljno urušavaju ekonomski i demokratski napredak zemlje neće nestati sve dok potencijalni počinitelji i opća javnost ne uvide značajan napredak u procesuiranju takvih djela i visini izrečenih kazni. Na sucima i tužiteljima je da iskoriste svoja ovlaštenja i da rade na ostvarenju i ovog cilja. Javna debata pokazuje da su svi prisutni svjesni činjenice da su stručnost, profesionalnost i integritet sudaca i tužitelja ključni za uspjeh sveukupnih napora na suprostavljanju korupciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije