HNŽ još bez vlasti

Ministar - zastupnik za svoj glas traži poziciju u vlasti Moralno pitanje Mijenjati zakon

19.09.2015.
u 06:15

Skupština Sjednica bi mogla biti održana idući tjedna, ali sigurno ne u ponedjeljak

Predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago (SDA) očekuje kako bi se sjednica Skupštine na kojoj će se odlučivati o novoj izvršnoj vlasti u županiji mogla održati sljedeći tjedan, piše Večernji list. - Ja se nadam da će se sjednica županijske Skupštine održati sljedeći tjedan. Ništa ne mogu tvrditi osim da neće biti zakazana za ponedjeljak - kazao je Špago dodavši kako konzultacije unutar Županijskog odbora SDA HNŽ-a još traju te da će najvjerojatnije biti završene tijekom vikenda.

U svim razinama vlasti

I dok se i dalje pokušava sastaviti vladajuća većina u HNŽ-u, postavlja se pitanje kako je moguće da su pojedini zastupnici članovi Skupštine HNŽ-a i ministri u Vladi HNŽ-a. Tu se misli na aktualnog ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a i zastupnika u Skupštini HNŽ-a Zlatka Hadžiomerovića. Upravo je on jedan od onih koji odbijaju podržati novu Vladu, a svoj glas uvjetuje svojim ostankom na nekoj poziciji u vlasti. Iako je Središnje izborno povjerenstvo prije nekoliko godina donijelo zaključak kako se u ovakvim stanjima radi o jednoj specifičnoj situaciji koja nije zabranjena zakonom, sve glasniji su zahtjevi za promjene zakona koje bi išle u smjeru da jedna osoba ne može u bilo kojoj situaciji istodobno biti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Ovi zahtjevi su posebno istaknuti u HNŽ-u gdje se po nekom nepisanom pravilu vlast uvijek najduže sastavlja. - Iako zakon ne brani još uvijek obavljanje dužnosti zastupnika i ministra u Vladi, postavlja se pitanje koliko je to moralno. Sigurno je kako takvo ponašanje ne bi prošlo ni u jednoj suvremenoj zemlji i mi moramo prekinuti takvu praksu. Stoga treba raditi na tome da se zakonski otkloni takva mogućnost - rekli su nam iz Skupštine HNŽ-a.

Stranačko kadroviranje

S druge strane, postavlja se pitanje mogu li i političke stranke mijenjati način kadroviranja. - Ako stranka odredi jednoga kandidata za Skupštinu HNŽ-a, onda se on ne bi trebao kandidirati i za mjesto u budućoj Vladi. I obratno. Da su političke stranke radile na drugačiji način, ne bismo sada imali ovakvu situaciju. Nije potrebno napraviti mnogo promjena kako bi se ova situacija regulirala i kako bi se postavila pravila koja će nas spasiti od brojnih komplikacija u budućnosti - zaključili su naši sugovornici. Samo se možemo nadati kako će ova pitanja biti riješena u roku od tri godine, odnosno do idućih izbora. U međuvremenu, oni koji sjede na obje fotelje moći će zloupotrebljavati svoje ovlasti sve do izbora nove vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?