Vijeće ministara BiH

Ministarstva, institucije i tijela Vijeća ministara realizirali 92 posto donesenih zaključka

04.04.2019.
u 17:12

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva financija i trezora i imenovalo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu vrijednog šest milijuna eura za Projekt izgradnje sanitarne deponije na području općina Živinice, Banovići i Kladanj između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj.

Izgradnjom sanitarne deponije bit će riješeni dugogodišnji problemi sa otpadom na području ove tri općine ali i Tuzlanske županije, a 60% projekta se odnosi na općinu Živinice, 30% na općinu Banovići i 10% na općinu Kladanj.

Realizacijom ovog projekta pomoći će se svim općinama da poboljšaju dosadašnji standard upravljanja otpadom, unaprijede okoliš  i približe ovu regiju standardima EU.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grace razdoblja, s alokacijom sredstava na Federaciju BiH, odnosno općine Živinice, Banovići i Kladanj.

Ministarstvo financija i trezora će nakon završenih pregovora Vijeću ministara BiH dostaviti prijedlog ugovora na razmatranje. 

Na prijedlog Ministarstva pravde, usvojen je Akcijski plan Vijeća ministara BiH za provođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast za razdoblje 2019. – 2021.

Riječ je o prvom Akcijskom planu, nakon što je Bosna i Hercegovina 2014. godine  službeno pristupila multilateralnoj globalnoj inicijativi za transparentnost i otvorenost rada tijela javne vlasti Partnerstvo za otvorenu vlast (Open Government Partnership – OGP).

Akcijski plan usmjeren je na jačanje integriteta institucija, efikasnije upravljanje javnim resursima, poboljšanje javnih usluga primjenom otvorenih podataka, povećanje transparentnosti institucija, te poboljšanje suradnje i veće učešće civilnog društva u kreiranju javnih politika.

Mjere iz Akcijskog plana odnose se na proaktivnije objave informacija na web-stranicama institucija BiH i ispunjavanje standarda proaktivne transparentnosti, otvorene podatke u području statistike i javnih nabavki, izgradnju web-platforme za izradu planova integriteta institucija BiH, izradu proračuna za građane, te uspostavljanje efikasnih mehanizama suradnje s civilnim društvom.

Ministarstva BiH, institucije i tijela Vijeća ministara BiH realizirali su 846 od 924 zaključka donesena u prošloj godini ili 92%, a 78 zaključaka nije realizirano, navodi se u Pregledu realizacije zaključaka Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH donesenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine, koji je razmotren na sjednici. Pregledom su obuhvaćene 42 institucije.

Ministarstva i druge institucije koje nisu u cijelosti realizirale zaključke Vijeća ministara zadužene su da ih bez daljnjeg odgađanja u cijelosti provedu te da ubrzaju aktivnosti na realizaciji zaključaka koji zahtijevaju duže razdoblje ili suradnju s drugim institucijama.

Zaključeno je da i ubuduće realizacija zaključaka Vijeća ministara treba biti prioritet.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije