Zgrade Energoinvesta i “Staklene banke” bit će nova sjedišta federalnih institucija

Ministarstva na novim adresama već ove godine

03.03.2016.
u 07:00

Institucije Federacije BiH u Sarajevu trebale bi biti smještene u poslovnoj zgradi Energoinvesta, dok će ministarstva i druge entitetske institucije u Mostaru vjerojatno biti premještene u objekt “Staklene banke”, piše Večernji list BiH.

Usuglašeni stavovi

Oba objekta iziskuju značajne građevinske radove ili preinake pa ovaj prijedlog Međuresorne radne skupine sasvim sigurno neće biti moguće realizirati odmah. Ipak, rad i prijedlozi skupine najbolja su potvrda odlučnosti aktualne Vlade Federacije da nakon više od 20 godina konačno riješi pitanje smještaja entitetskih institucija za čiji se zakup godišnje izdvajaju milijunski iznosi.

Članovi Međuresorne radne skupine su, inače, osim “Staklene banke” razmatrali još tri varijante kao prijedloge za trajni smještaj federalnih organa i tijela u Mostaru te ustvrdili kako prijedlog zgrade “Integra” u Mostaru nije prihvatljiv zbog toga što je riječ o objektu u privatnom vlasništvu. Radna skupina je već na početku rada usuglasila stav te donijela zaključak da će prilikom izrade prijedloga trajnog smještaja federalnih organa i tijela u Sarajevu i Mostaru i prijedloga za rješavanje pitanja ostalih nekretnina koje su u vlasništvu ili posjedu Vlade Federacije i drugih federalnih institucija, prioritet za smještaj ili izgradnju novih smještajnih kapaciteta dati objektima i parcelama u državnom vlasništvu.

Konačno rješenje

U prijedlogu objekta “Staklene banke” poznat je i financijski okvir, kao i činjenica da bi, prema raspoloživosti smještajnog kapaciteta, u ovaj objekt mogli biti smješteni svi federalni organi i tijela u Mostaru. Radna skupina je prvo donijela odluku za trajni smještaj federalnih institucija u Mostaru, dok se za trajni smještaj federalnih organa i tijela u Sarajevu steknu svi potrebni preduvjeti.

Za smještaj federalnih institucija u Sarajevu razmatrane su četiri moguće opcije, i to kampus Univerziteta, zemljište kod Elektroprivrede BiH, objekt Opće bolnice i zgrada Energoinvesta. Razmatrajući sve predložene varijante, a imajući u vidu cilj ostvarivanja ušteda za najam smještaja federalnih organa i tijela, te uzimajući u obzir eventualno razdoblje za izgradnju nove zgrade, prednost je dana prijedlogu zgrade Energoinvesta i zgrade u kampusu Univerziteta.

Procjena je da bi prelazak federalnih institucija u zgradu Energoinvesta mogao biti realiziran u roku od šest do devet mjeseci. Ovo će vjerojatno biti i konačno rješenje za smještaj federalnih institucija u Sarajevu, nakon što se ostvari uvid u cjelokupni imovinsko-pravni i financijski status Energoinvesta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije