ROKOVI Svi zakoni koji su zatečeni u Vladi i Parlamentu povučeni iz procedure, analiza na Vladi

Ministarstva zatrpana poslom, a zastupnici u oba doma na ‘odmoru’

vlada
Foto: VL FOTO
22.04.2015.
u 10:04

JOZIĆ: Na sljedećoj sjednici Vlada će odlučiti koji će zakoni ići u proceduru

Vlada Federacije BiH trebala bi na sljedećoj sjednici predstaviti koje će zakone poslati na dalju doradu, koje posve povući ili pak započeti s izradom novih akata nakon što su preuzeli mandat od ‘platformaške’ vlasti te naložili preispitivanje svih zakona. U parlamentarnoj proceduri nema ni jednoga materijala zakonskih odluka pa će tek izabrani zastupnici i dalje nastaviti s ‘prisilnim’ odmorom. Istodobno, pune ruke posla imaju ministarstva koja moraju analizirati predložene zakonske tekstove.

Konceptualne razlike

Kako je za ‘Večernji list’ potvrdio ministar pravosuđa Federacije BiH Mato Jozić, Vlada je povukla zakone nakon što je dostavljen zahtjev za time. “Upravo sada analiziramo zakone koji su bili na Vladi, upućeni u parlamentarnu proceduru. Sada se pokušava usuglasiti koje ćemo koncepte u novim zakonskim odlukama primjenjivati”, rekao je Jozić za ‘Večernjak’. Ovbjasnio je da će nakon toga svi zakoni ići u Vladu, odnosno u parlamentarnu proceduru. “Naložio sam sektorima koji su radili na određenim zakonima da ih temeljito analiziraju i dorade”, rekao je ministar Jozić. Objasnio je da je oko pojedinih zakonskih odluka utvrđeno kako postoje konceptualne razlike.

“U nekim su zakonima u pitanju konceptualne razlike, a u nekima nisu. Ali trebaju dorade i izmjene. Dio zakona je rađen s predstavnicima međunarodne zajednice i oni su prilično usklađeni”, objasnio je ministar Jozić. Nova vlast otkako je preuzela mandat povukla je sve zakone koji su bili u proceduri od platformaške Vlade i većine u Parlamentu.

Početkom svibnja

Prvo što će doživjeti promjene je proračun i zakon o njegovu izvršenju. Posve je sigurno, ne samo zbog toga kako bi uskladili prihode s rashodima, da će Vlada nastojati pravičnije preraspodijeliti sredstva iz federalnog proračuna budući da su u posljednje četiri godine uglavnom zaobilažena hrvatska područja i projekti pa su se iz federalnog proračuna uglavnom krpale rupe propalih projekata i državnih poduzeća. Inače, rok je svim ministarstvima ostavljen da do petka, 24. travnja, dostave svoje prijedloge na koji će način raditi na zakonskim izmjenama. Po očekivanjima, u fokusu će biti nekoliko oblasti, od ekonomskih reformi, do promjena koje se tiču branitelja i revizije. Očekuje se kako će parlamenti nove zakonske materijale moći razmatrati tek početkom svibnja nakon češljanja po ministarstvima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?