manifestacija koja ima višestoljetnu tradiciju na Kupresu

Ministrica Đapo: Dani kosidbe su događaj koji spaja. I tradicija čuva ljude na ovim prostorima

04.07.2022.
u 18:30

Naglašeno je kako je ovaj događaj etabliran kao značajan i nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj, koji plijeni pozornost tisuća posjetitelja

Kupres je jučer bio domaćin jednog od najznačajnijih događaja na svom području. Održani su Dani kosidbe ili Strljanica, tradicionalna manifestacija koja se prema nekim izvorima održava još od 1687. godine. Sve je počelo etnofestivalom "Moj Ivane 2022.", u subotu, gdje su nastupila brojna kulturno-umjetnička društva, a održan je i Sajam rukotvorina.

Središnji događaj počeo je nastupom ženske vokalne skupine Ivančice te govorom načelnika općine Kupres Zdravka Mioča koji je u pozdravu zaželio dobrodošlicu svim gostima i izrazio želju da se nazočni ugodno osjećaju, prenijela je RTV HB.

- Kažu da je toplo, pa bolje da je toplo nego hladno jer lakše je naći metar hlada nego metar drva. Bez obzira na vrijeme, želim da se ovdje osjećate ugodno, da na jedan dan zaboravimo brige i prepustimo se ovom lijepom događaju. Ova organizacija zahtijeva mnogo rada i strpljenja i svi mi koji smo radili na njoj uložili smo dosta truda - istaknuo je načelnik Mioč.

Naglašeno je kako je ovaj događaj etabliran kao značajan i nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj, koji plijeni pozornost tisuća posjetitelja. Istaknuto je da događaj baštini višestoljetni kontinuitet održavanja te kao takav daje svojevrstan pečat početku turističke sezone na Kupresu i na širem okruženju. Dani kosidbe zaštićeni su UNESCO-om. Običaj natjecanja u košnji trave na Kupresu, četvrta je po redu upisana nematerijalna baština BiH, o čemu je govorila i federalna ministrica okoliša i turizma Federacije BiH koja je otvorila ovogodišnju manifestaciju.

- Želim zahvaliti načelniku na pozivu, na gostoprimstvu, ali i na organizaciji ovog veličanstvenog događaja. Kupreška kosidba na listi je nematerijalnih dobara čovječanstva i najvažnije je da je očuvamo, poručila je ministrica, prenijela je RTV HB.

- Naime, nematerijalna baština suočava se s iščeznućem i najveću ulogu u očuvanju ove tradicije ima lokalna zajednica. Ovaj događaj danas nije samo kosidba s ručno napravljenim kosama nego je i događaj koji nas spaja, koji je iznimno važan kako za Kupres i za BiH tako i za šire okvire. Ovo je dio našeg i kupreškog identiteta. Najveću ulogu ima lokalna zajednica u očuvanju i baštini ove tradicije te ovih običaja, a manifestaciju još snažnije moramo staviti u službu turizma, organizirati tečajeve vezane za kosidbu i slično jer čuvajući tradiciju, čuvamo i stanovništvo na ovim prostorima - kazala je ministrica među ostalim.

A uz pobjednike natjecanja u kosidbi proglašeni su i najbolji na županijskoj stočarskoj izložbi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?