Bruxelles

Miroslav Lajčak predložen za posebnog izaslanika EU-a za zapadni Balkan

Miroslav Lajčak
Reuters/PIXSELL
28.02.2020.
u 16:22

Šef europske diplomacije Josep Borrell predložio je zemljama EU-a imenovanje Miroslava Lajčaka za posebnog izaslanika EU-a za zapadni Balkan, ali dok se postupak odobravanje ne dovrši to se još ne može službeno potvrditi, izjavio je u petak glasnogovornik EK.

"Visoki predstavnik (za vanjsku i sigurnosnu politiku) je obavijestio zemlje članice o toj namjeri, ali dok zemlje članice ne odluče i ne odobre to imenovanje, visoki predstavnik nije u mogućnosti službeno to potvrditi", rekao je Borrellov glasnogovornik Peter Stano.

Međutim, povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi izjavio je u četvrtak u Pragu da je izbor Miroslava Lajčaka na tu dužnost "dobar izbor". 

Na upit koja će biti zadaća posebnog izaslanika EU-a za zapadni Balkan, Stano je rekao da će to u prvom redu biti dijalog između Srbije i Kosova, ali da će njegova dužnost također biti promicanje europskih vrijednosti u cijeloj regiji, odnosno pomaganje zemljama zapadnog Balkana na njihovu putu približavanja Europskoj uniji.

Slovak Miroslav Lajčak je karijerni slovački diplomat, trenutačno je na dužnosti ministra vanjskih poslova. Od 2007. do 2009. bio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

EU se odlučila za imenovanje posebnog izaslanika za zapadni Balkan nakon što su Sjedinjene Države imenovale čak dva za to područje.

Matthew Palmer je posebni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan, a Richard Grenell je imenovan za izaslanika za dijalog između Srbije i Kosova.

Grenell je istodobno i američki veleposlanik u Njemačkoj a dužnost posebnog izaslanika za dijalog Kosovo-Srbija obavljat će paralelno s tom dužnošću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?