Primjer usppješnog djelovanja jedne instiucije u BiH

Mirovinski rezervni fond kupio i dionice Facebooka, a dobit mu 8,4 milijuna maraka

18.04.2021.
u 10:48

Mirovinski rezervni fond RS (MREF) ostvario je u prošloj godini dobit od 8,4 milijuna KM, od čega će Zavodu mirovinskoga i invalidskoga osiguranja isplatiti dividendu od 5,08 milijuna KM, piše Večernji list BiH. 

Izlazak na strana tržišta

Jedna od najvažnijih aktivnosti u prošloj godini bio je izlazak na strana tržišta na kojima su, između ostalih, kupili dionice Facebooka, Raiffeisen Bank Internationala, Berkshire Hathawaya. Upravni odbor Zavoda MIO je na sjednici, u funkciji Skupštine MREF-a, usvojio godišnje izvješće o poslovanju MREF-a i donio odluku o isplati dobiti, prema kojoj će Zavodu MIO biti isplaćena dividenda u iznosu od 5,082.470 KM, što je gotovo isti iznos kao i prošle godine. Ukupni prihodi PREF-a lani su iznosili 11,7 milijuna KM, a Zavodu MIO će, kako kažu iz Uprave Društva za upravljanje Mirovinskim rezervnim fondom Republike Srpske, biti isplaćena dividenda u maksimalno zakonom dopuštenom iznosu, piše Capital. - Kao rezultat procesa restrukturiranja portfelja od osnivanja i u 2020. je nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovi ulaganja u dužničke vrijednosne papire i depozite. Trenutačno je oko 40 posto portfelja MREF-a u dužničkim financijskim instrumentima, depozitima i gotovini, što pruža uvjerenje da ćemo i budućnosti pružiti potporu mirovinskom sustavu RS-a - kažu iz Uprave Društva. Dodaju kako su za rezultat PREF-a, između ostalog, zaslužni priljevi od dividendi, obveznica i stranih ulaganja. Između ostalih, kupili su dionice Facebooka, Raiffeisen Bank Internationala, Berkshire Hathawaya, Vienna Insurance Groupa, Allianza SE…, piše Capital. - Jednu od aktivnosti na koju možemo biti ponosni predstavljaju operacije na međunarodnom tržištu.

Profit i sigurnost

Prošle godine smo oprezno iskoračili na strane burze i u skladu s načelima sigurnosti, likvidnosti, diverzifikacije i profitabilnosti osigurali dodatni izvor prihoda iz inozemstva. Tako smo imovinu pod upravljanjem učinili likvidnijom, profitabilnijom i sigurnijom. Ostvarili smo povrate na uloženu imovinu od oko 15 posto i dobili prve dividende - naveli su iz Uprave Društva za upravljanje Mirovinskim rezervnim fondom RS-a. Istaknuli su i da je šest emitenata RS-a iz portfelja MREF-a isplatilo dividendu u ukupnom iznosu od 6,242.336 KM. To su Telekom Srpske, TGT, Meridian, Gas promet, Romanijaputevi i Hidroelektrane na Drini. MREF i Društvo za upravljanje MREF-om su i u prošloj godini dobili pozitivno mišljenje revizora, a njihova financijska izvješća prvi put je revidirala revizorska kuća Ernst & Young. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije