Iako je stabilnost ugrožena

Mirovinski zavod ovu godinu planira završiti u plusu 1,9 milijuna KM

14.06.2017.
u 16:00

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje mogao bi ovu godinu završiti u plusu, i to za više od 1,9 milijuna maraka. Naravno, pod uvjetom da se ostvari financijski plan koji je Zavod MIO sam ponudio, piše Večernji list BiH.
Više prihoda, ali i problema
Tako su planirani ukupni prihodi od 1.964,333.858 KM. Ukupni rashodi iznose 1.960,098.629, ukupni izdaci 82,329.560, a ukupni primici 80,000.000 KM. Konačna računica pokazuje očekivani višak od 1,905.668 maraka. Ti iznosi nekorespondiraju u potpunosti sa slikom, priči o (ne)stabilnosti mirovinskog fonda koju slušamo godinama. Umirovljenici tu priču osjete i na vlastitoj koži jer su im mirovine konstantno kasnile, pa se postavlja pitanje hoće li se i do kojeg datuma osigurati potrebna sredstva za isplatu.
Među planiranim prihodima u ovoj godini najviše se, dakako, očekuje od doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje koji se odbijaju od bruto plaća zaposlenih u Federaciji. Od ove vrste prihoda očekuje se nešto više od 1,705 milijardi maraka. Značajniji iznosi, oni veći od milijun maraka, očekuju se iz još nekoliko izvora. Najviše, 122,3 milijuna KM, Zavod MIO planira dobiti iz tekućih potpora i grantova iz federalnog proračuna. Taj novac Zavod MIO dobiva sukladno zakonu kao pokriće dijela mirovina temeljem priznatoga posebnog staža.
Poštanske usluge i isplate
Na primitke od domaćih financijskih institucija otpada 80 milijuna KM planiranih prihoda, a 63,3 milijuna maraka na proračunska sredstva temeljem grantova za mirovine prijevremeno umirovljenih branitelja. Još 18,7 milijuna maraka bi se u Zavod MIO trebalo pretočiti iz proračuna FBiH. Ovaj put u pitanju je grant po Zakonu o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.
Oko 18,1 milijun maraka prihoda Zavoda MIO osigurava se od otplate duga Federacije, dok se još 16,2 milijuna KM planiraju iz trećeg proračunskog granta po Zakonu o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.
Kada je o planiranim rashodima Federalnoga zavoda mirovinskog i invalidskoga osiguranja riječ, oko 1,893 milijarde KM ukupni su izdaci za ostvarena prava iz mirovinskog i invalidskoga osiguranja. Na otplate domaćim financijskim institucijama odlazi 80 milijuna KM, dok su rashodi u iznosu od 22,7 milijuna maraka predviđeni za doprinose za zdravstveno osiguranje na teret mirovina. Nešto više od 22,2 milijuna KM u ovoj godini otići će za plaće, naknade i doprinose za zaposlene u Zavodu MIO. Značajnija sredstva, 8,9 i 7,3 milijuna maraka, bit će potrošena za materijal i usluge, odnosno za poštanske usluge, koje uključuju isplatu mirovina. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije