Ljubuški

Misa za pobijene franjevce i sve žrtve u Prvom, Drugom i Domovinskom ratu

Foto: Ivan Kaleb
1/2
10.02.2020.
u 15:45

Ukupno je 2397 ratnih žrtava iz ljubuškoga kraja

Prema ustaljenoj tradiciji koja se prakticira svake godine u veljači, Ljubuški se prisjetio, molio za pokoj duša i odao počast žrtvama posljednjih ratova. U nedjelju navečer u župnoj i samostanskoj crkvi na Humcu, slavljena je sveta misa zadušnica za pobijene hrvatske franjevce u Drugom svjetskom ratu i poraću i sve žrtve u Prvom, Drugom i Domovinskom ratu iz ljubuškoga kraja. Crkva je bila puna vjernika, a misno slavlje predvodio je humački gvardijan fra Dario Dodig, u zajedništvu s dvadesetak svećenika među kojima su bili vicepostulator postupka mučeništva 66 hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Stojić i humački župnik fra Ljubo Kurtović.

Na početku misnog slavlja upriličen je ophod oko crkve, u kojem su uz nazočne svećenike sudjelovali framaši iz župe sa zapaljenim svijećama, koje su položili ispred oltara, a potom su pročitana imena 39 ubijenih hercegovačkih svećenika u Drugom svjetskom ratu i poraću, 36 franjevaca i tri dijecezanska svećenika te jedne časne sestre, zatim stravične brojke stradalih po ljubuškim selima, te 105 branitelja i tri civila u Domovinskom ratu, što je ukupno 2397 ratnih žrtava iz ljubuškoga kraja. Pobijeni franjevci su po rođenju, svećeničkoj službi ili mjestu pogibije i zatočeništva, povezani s područjem koje pokriva samostan sv. Ante na Humcu.

- U ovoj svetoj misi spominjemo se 28 naših ubijenih fratara, koji su rodom iz ovoga samostanskoga područja, od 66 naših ubijenih franjevaca iz Hercegovine, šest ih u Ljubuškom zatvorenih, bez suda ubijenih, jedan nakon rata mučen i ubijen, jedna časna sestra, tri dijecezanska svećenika, 934 žrtve iz humačke župe, 19 branitelja, tri civilne osobe i 59 ubijenih na području Grada Ljubuškoga. I ostalih stradalih  se spominjemo, iz župa koje pripadaju ovome samostanskom području. Molimo za njihove duše, za njihovo spasenje, da im Bog bude milosrdan i primi ih u svoje stanove vječnosti i mira. Borili su se za slobodu i krst časni, rekao je na početku svoje propovijedi gvardijan fra Dario Dodig.

Posebno se osvrnuo na riječ branitelj, koja se spominje u Domovinskom ratu, rekavši da se ona spominje i u Bibliji kada Isus, nakon uskrsnuća svojim učenicima koji su bili u strahu, kaže da će im poslati Duha branitelja, koji će ih voditi i upravljati putovima mira.

- Braćo i sestre, naši branitelji, naši stradali, goloruki, s dobrom namjerom - samo braniti svoje, a ne otimati ili napadati. Sjetimo se Domovinskoga rata, bez oružja, ili s malo oružja, ali krunica je bila oko vrata ili u ruci..., naglasio je fra Dario Dodig.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?