Sarajevo

Misija OESS-a u BiH podržala kampanju 'Stop! Govor mržnje' u BiH

20.10.2020.
u 15:16

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini (BiH) podržala je kampanju Vijeća za tisak u BiH pod nazivom "Stop! Govor mržnje", koja je pokrenuta 16. listopada s ciljem da se identificira i reagira na govor mržnje sadržan u online komentarima tijekom predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine.

Od 16. listopada do 16. studenog u okviru kampanje "Stop! Govor mržnje" pratiće se i analizirati komentari korisnika 15 web portala u BiH, saopćeno je iz OESS-a u BiH.

- Govor mržnje, diskriminatorna i huškačka retorika ne predstavlja slobodu govora, nego njenu zlouporabu, koja podliježe krivičnoj odgovornosti. Urednička je obveza ukloniti komentare koji sadrže govor mržnje, diskriminaciju, prijetnje i huškanje sa web stranice, i u ekstremnim slučajevima surađivati s policijom i tužiteljstvima na otkrivanju identiteta osoba koje zlouporabljavaju slobodu govora, kazala je izvršna direktorica Vijeća za tisak u BiH Dženana Burek.

Naglasivši činjenicu da je upotraba govora mržnje povećana na internet portalima u zadnjih nekoliko godina, šefica Misije OESS-a u BiH veleposlanica Kathleen Kavalec kazala je da je važno udružiti snage i boriti se protiv širenja stavova koji mogu podsticati na netoleranciju ili izazivati sukobe u lokalnim zajednicama.

- Pozivamo sve kandidate, političare i građane da se suzdrže od korištenja uvrjedljivog ili ponižavajućeg govora i govora koji vodi ka podjelama. Korištenje takvog jezika je nesmotreno i opasno - kazala je Kavalec.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?