Denis Zvizdić

Mišljenje EK je jasan signal koji potvrđuje europsku perspektivu u BiH

Denis Zvizdić
29.05.2019.
u 18:30

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić pozdravio je Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europsku uniju ocjenivši da predstavlja poziv svim snagama u BiH da prestanu s trgovinom uskostranačkih interesa, kao i na poštivanje vladavine prava.

- Mišljenje, koje je objavila Europska komisija, jasan je signal koji potvrđuje europsku perspektivu u BiH. Traži se bolja prevencija u oblasti korupcije i bolja reforma javne uprave - kazao je Zvizdić koji je ovim povodom održao sastanak sa šefom Delegacije Europske unije u BiH Lars Gunnarom Wigemarkom.

Na osnovu 14 ključnih prioriteta u Mišljenju nadležne institucije u BiH trebaju izraditi smjernice za daljnje postupanje na putu ka EU.

- Ove preporuke su bazirane isključivo na standardima i zahtjevima EU i zbog toga ne mogu biti predmet unutanjrih kompromisa radi postizanja partikularnih nacionalnih ili političkih ciljeva na unutarnjem političkom planu BiH. To je ključna poruka koju možemo iščitati iz ovog Mišljenja - rekao je Zvizdić.

Naglasio je da Mišljenje znači da "nitko u BiH nema zakonsku osnovu za ucjene bilo koje vrste u bilo kojem procesu".

- Sadržaj je jasan putokaz u smislu reformi kako bismo naš politički i ekonomski sustav uskladili sa EU standardima. Ovo je povijesna prekretnica koja otvara novo poglavlje između BiH i EU, te predstavlja ocjenu spremnosti za pristupanje naše zemlje EU - naglasio je Zvizdić.

Očekujući da Vijeće ministara BiH bude uskoro uspostavljeno kaže da će novo Vijeće imati dobar temelj u nastavku aktivnosti na putu BiH ka EU jer su "u ovom mandatu 2015., 2016. i 2017. bile najuspješnije europske godine u kojima se radilo na ispunjavanju uvjeta za pristup u EU".

- Zato se želim zahvaliti svim agencijama civilnog društva na nemjerljivom doprinosu, a posebno Direkciji za Europske integracije - poručio je Zvizdić.

Mišljenje će biti dostavljeno svim članicama EU (28 zemalja) na razmatranje, a preporuka Komisije je da se ovo pitanje razmatra kada bude formirana vlast na svim razinama u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?