Odgojno-popravni dom u Orašju

Mjesto gdje prvi put u životu uče kako pomoći drugome

12.12.2020.
u 08:38

Odgojno-popravni dom u Orašju jedina je ustanova u FBiH u kojoj su svi maloljetni prekršitelji, s odgojnim mjerama ili s kaznama maloljetničkog zatvora zbog ubojstava i silovanja. Među njima su i dva maloljetna migranta s odgojnim mjerama. Posjetili smo ovu ustanovu u mjesecu darivanja u kojem su štićenici poželjeli činiti dobro, piše Večernji list BiH. 

- Oni se nikada nisu susretali s mogućnošću da nekome pomažu jer njihovo je osnovno poimanje bilo da se oni negativno odnose prema svima u društvu i zato su maknuti s ulice. Upravo zato smo organizirali ovu akciju. Oni ovdje i rade i dobivaju manja sredstva od kojih se pola iznosa deponira kao štednja, a od pola zarađenog novca oni su izdvojili za kupnju darova za djecu s poteškoćama u razvoju. Sami su ih zapakirali, a uručit će se udruzi Put u život Orašje - kaže odgojiteljica Azra Omičević. - Neki od njih prvi put u životu drugima će pomagati. Oni ne znaju kakav je to osjećaj jer većina zna kako je to ukrasti, oteti od nekoga, a nikako pomoći pa je ova akcija kojom želimo probuditi empatiju - kaže Omičević. Voditelj Doma Ivo Jelušić kaže nam da je tu najčešće od 15 do 20 maloljetnika na izdržavanju odgojne mjere ili maloljetničkog zatvora

- Cjelodnevni boravak je u zatvorenom. Štićenici se navikavaju na novi režim života. Imaju medicinske usluge jer među njima je jedan broj i ovisnika o teškim opojnim drogama. Obrazuju se. Tretmanski tim sastavljen je od psihologa, dvaju odgajatelja, medicinske sestre i socijalne radnice te pravnika koji zajedno djeluju sa stražarskim osobljem, donose mjere, plan preodgoja za svakog pojedinačno - kaže Jelušić i dodaje kako je za četiri godine bio samo jedan neuspjeli pokušaj bijega.

Medicinska sestra Jelena Čolić kaže da nikada nisu imali neugodnosti jer svi ustanovu percipiraju kao svoj dom, a psiholog Džanan Berberović smatra da oni štićenicima nastoje probuditi duboko zakopanu moralnu kariku i izazvati osjećaj krivnje i grižnju savjesti za počinjena djela. - Učimo ih što je psihologija zla i dobra, kako lako dobri ljudi mogu postati zli i kako teško zli mogu postati dobri - kaže Berberović.

Štićenici sami održavaju dvorište, kuhinju, svoje sobe, kreče, dijele hranu... Nema incidentnih situacija i tim ih uspijeva riješiti bez većih problema, a sada ih žele usmjeravati i prema humanosti - kaže prof. Jelušić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije