Stradanje Lovasa

Mjesto gdje su se dogodili neki od najstrašnijih zločina tijekom Domovinskog rata

lovas
pixsell
18.10.2020.
u 14:42
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Lovasu, selu nedaleko od Vukovara, danas je obilježen središnji dan stradanja mještana ovoga sela i Općine. O razmjerama stradanja u Lovasu govori i podatak kako je tijekom agresije ubijeno čak 5,5 posto hrvatskoga življa u ovome selu. U Lovasu je pronađena i masovna grobnica s 68 tijela i ona je, poslije Ovčare, druga najveća masovna grobnica u Hrvatskoj.

- Na području Općine Lovas ukupno je ubijeno 90 osoba od kojih 87 iz Lovasa i 2 iz Opatovca. I danas se jedna osoba vodi kao nestala, rekla je načelnica Općine Lovas Tanja Cirba.

U Lovasu su u jesen 1991. godine počinjeni neki od najstrašnijih zločina pa su tako ubojstva, maltretiranja, prijetnje, prinudni rad, silovanja i slične stvari bile uobičajene. Mještani hrvatske nacionalnosti, a koji su ostali u selu nakon sloma obrane 10. listopada, bili su prinuđeni nositi bijele vrpce oko ruke. Bila je zapaljena i srušena i seoska crkva, a u vrijeme tzv. Krajine ime sela bilo je promijenjeno u Dušanovo.

Možda i najstrašniji zločin dogodio se 18. listopada 1991. godine kada je skupina od 52 mještanina sela hrvatske nacionalnosti pod prijetnjom oružjem natjerana pješice u minsko polje. Prethodni dan su Hrvate iz Lovasa pozvali u seosku zadrugu gdje su ih tukli i maltretirali. Dan kasnije su natjerani da idu čistiti minsko polje. Dolaskom do minskog polja mještani su natjerani da se uhvate za ruke i rašire te pješice prođu kroz minsko polje, piše Večernji list.

Ubrzo su eksplodirale i prve mine poslije čega su vojnici počeli pucati po skupini ljudi. U tome krvavom piru ubijena je 21 osoba dok ih je još 14 ranjeno. Ovaj strašni ratni zločin organizirali su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi Dušan Silni i Beli orlovi koji bi možda pobili i preostale osobe u minskom polju da nije naišao jedan časnik JNA koji je zaustavio to iživljavanje i naredio da se ranjeni odvezu do Šida kako bi im se ukazala liječnička pomoć.

Neki od krivaca za ovaj ratni zločin su i odgovarali pred sudom u Beogradu. Osuđeno je njih 8 i to na ukupnu kaznu zatvora od 47 godina. U početku se sudilo za 69 ubijenih mještana da bi optužnica, jer su u međuvremenu neki od krivaca preminuli, bila promijenjena te se sudilo za ubojstvo 29 ljudi.      

- Ratni zločin u Lovasu je zapravo zločin bez kazne. Neki od krivaca su umrli, a da nisu odgovarali, nekima se nije niti sudilo, a nekima se sudilo za ubojstvo puno manje ljudi nego što je trebalo. Mještani nikako ne mogu biti zadovoljni s ovakvom presudom ali mi tu ništa ne možemo. Sve je manje i svjedoka jer od tada je prošlo već 29 godina, rekla je Cirba.  

O zločinima koji su 1991. godine počinjeni u Lovasu snimljen je i dokumentarni film pod nazivom Krvava berba grožđa.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?