Sudjelovale u projektu "Djevojke objašnjavaju fiziku"

Mlade fizičarke iz Orašja među najboljima u BiH

storyeditor/2023-10-05/orasje01_nak_bih_040123.jpg
06.10.2023.
u 18:26

Četiri učenice iz Srednje strukovne škole u Orašju, Ida Fitozović iz Orasja, Lucija Maskaljević iz Donje Mahale, Josipa Leovac iz Domaljevca i Magdalena Nedić iz Orašja, među najboljim su autoricama snimke iz fizike i pokazale su se kao veliki znalci u oblasti prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (oblast STEM), piše Večernji list BiH. Sudjelovale su u projektu "Djevojke objašnjavaju fiziku" koji primjenjuje Centar za održivi razvoj iz Brčkog, a podržalo ga je Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

Djevojke budućnosti

- Ovo su doista djevojke budućnosti, samosvjesne, talentirane, radoznale za istraživanja prirodnih znanosti, a osobito fizike, kaže nam u jednom dahu prof. fizike Ivana Pejić pohvalne riječi za učenice. Josipa je bila maturantica kada je projekt započeo, a nastavila je daljnje školovanje, Ida je treći razred, a Lucija i Magdalena su četvrti razred elektrotehničkog smjera.

- Ovo je odličan projekt koji kod učenika izaziva zanimanje za istraživanjem i razvija njihovu znatiželju prema učenju na moderan način, primjeren današnjem internetskom vremenu. Ja sam vodila takav projekt, najprije s osnovcima iz Tolise, a onda sam ga prenijela u Srednju strukovnu školu u Orašju u kojem je sudjelovalo devet učenika, a čak njih četvero izabrano je sa svojim radovima među 30 najboljih u konkurenciji od 140 videouradaka, što je iznad svih naših očekivanja i izniman uspjeh - kaže prof. Pejić.

Projekt ima za cilj edukaciju i promociju djevojaka kao uzora u svojim školama i zajednicama kada je u pitanju oblast fizike, a općenito i STEM oblasti.

- Imajući taj cilj u vidu, u sklopu projekta organizirano je natjecanje za 30 najboljih videosadržaja koji objašnjavaju procese, pojave, lekcije ili eksperimente iz oblasti fizike, ali na jednostavan način, pod motom "Objasni kako bi voljela da se tebi objasni", objašnjavaju organizatori.

Promocija znanja

Natjecanje je bilo otvoreno za učenice osnovnih i srednjih škola iz općina i gradova: Bihać, Prijedor, Bužim, Cazin, Kozarska Dubica, Novi Grad, Bosanski Petrovac, Ključ, Sanski Most, Drvar, Tuzla, Srebrenik, Gradačac, Orašje, Bosanska Krupa i Distrikt Brčko. Među više od 140 pristiglih videopriloga odabrano je 30 najboljih, a među njima su i četiri najbolja videomaterijala iz fizike, čiji su autori učenice iz Orašja. Njihovi, a i drugi nagrađeni videomaterijali dostupni su na platformi za učenje stem.ba, skraćenica koja obuhvaća oblasti prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?