Anto Bonić, pomoćnik načelnika Usore

Mlade možemo zadržati većim plaćama i boljim uvjetima rada

19.10.2021.
u 18:12

“Na mladima svijet ostaje” - rečenica je koju smo kroz odrastanje nebrojeno puta čuli, pročitali, a neki možda i izgovorili. Ona se posebno često izgovara u posljednje vrijeme i u Bosni i Hercegovini kada je u državi sve osjetniji odlazak mlade radne snage u inozemstvo, a koju je u razgovoru za Večernji list BiH nekoliko puta spomenuo i Anto Bonić, pomoćnik načelnika općine Usore.

Kroz razgovor s Bonićem doznajemo kakva je situacija s radnom snagom, ali i općenito s mladima na području navedene općine te ima li novih ulagača koji će otvaranjem novih radnih mjesta zadržati mlade u Usori. - Moram reći da smo trenutačnim poslovnim subjektima na području općine prilično zadovoljni. Osim domaćih poslodavaca, važno je naglasiti da našu radnu snagu zapošljavaju Talijani, Austrijanci i Nijemci, koji imaju proizvodne pogone u našim poslovnim zonama.

Utemeljena nova zona

Budući da su naše dvije poslovne zone, Srednja Omanjska i Žabljak, prilično popunjene, odlučili smo osnovati novu poduzetničku zonu u koju ćemo privući nove investitore.

Na mjestu gdje će biti osnovana nova poduzetnička zona bit će i priključno čvorište na autocestu. Budući da je zona utemeljena, sada trebamo otkupiti zemljište, uraditi projektnu dokumentaciju, novim ulagačima osigurati cijelu infrastrukturu i sve što im je poterbno za poslovanje - govori nam Bonić dodajući kako očekuje da će se taj veliki projekt ostvariti do vremena kada bude izgrađena autocesta kroz Usoru.

- Vjerujem da ćemo investitorima uspjeti stvoriti uvjete za rad u idućih nekoliko godina. To je vrlo važno jer smo na jako dobroj lokaciji uz koju će se uskoro prostirati autocesta, a moramo imati u vidu da se nalazimo nedaleko od praga Europske unije odnosno Hrvatske, čija blizina može biti presudna za privlačenje novih investitora u našu općinu - kazao nam je pomoćnik načelnika općine Usore.

No, dok se nova poduzetnička zona ne osposobi za rad, tu vrlo bitnu ulogu imaju dvije “stare” zone koje zapošljavaju značajan broj osoba iz Usore, susjednih općina, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Kako je već ranije govorio načelnik općine Usore Zvonimir Anđelić, u ovim dvjema poslovnim zonama zaposleni su radnici iz Maglaja, Doboja, Tešnja, Dervente, a posao su dobili i inženjeri iz Orašja te Banje Luke. Inače, poslovna zona Žabljak osnovana je 2014. godine, a u njoj je, prema podacima na službenim stranicama Općine, aktivno osam gospodarskih subjekata koji zapošljavaju 379 radnika. Srednja Omanjska osnovana je nekoliko godina kasnije, točnije 2019., a u njoj posluju tri značajna poslovna subjekta s oko 200 zaposlenih osoba. Budući da ove dvije postojeće zone imaju značajan broj ulagača, ali zapošljavaju i značajan broj radnika, pomoćnika načelnika pitali smo i kakvo je trenutačno stanje s radnom snagom, odlaze li radno sposobni i iz Usore kao iz ostatka BiH te zadaje li to glavobolje poslodavcima. - Usora se značajno ne razlikuje od ostatka BiH kada je ta tema u pitanju. Mladi, odnosno cijele obitelji, napuštaju državu. Bojim se da će biti kao i ranijih godina kada su naši roditelji odlazili na privremeni rad u inozemstvo, a vraćali se nakon što su ostvarili pravo na mirovinu. No, ovo sada cijeloj BiH moglo bi stvoriti puno veći problem jer ne odlazi samo jedan član, nego se sele cijele obitelji, a teško je očekivati da će se, pogotovo oni koji maju djecu, u skorije vrijeme vratiti u BiH kada usporede tamošnje i naše uvjete života i rada - objašnjava nam Bonić ističući jedan od načina na koji je moguće zadržati mlade u BiH. - U BiH su najveći problem prihodi. Moramo raditi na povećanju plaća ako želimo zadržati mlade, to su činjenice. Prije nekoliko dana čitam o jednom poslodavcu iz BiH u čijoj je tvrtki minimalna plaća 1000 KM. Ako je tolika minimalna plaća, zamislite kolika je tek osobama koje rade na nekoj značajnijoj poziciji u njegovoj tvrtki. Ako dva člana obitelji tamo rade, ne vjerujem baš da će htjeti napustiti zemlju i otići na privremeni rad u inozemstvo kada u svome gradu imaju itekako dobre uvjete za život i rad - kaže nam Bonić dodajući kako bi svi poslodavci koji su u mogućnosti trebali pratiti rad spomenutoga poduzetnika.

Najviše nedostaje...

Bonića smo također pitali iz koje struke nedostaje najviše radnika. - Nedostaje radnika svih struka. Poslodavci gotovo svakodnevno objavljuju natječaje za otvaranje novih radnih mjesta, posebice sada nakon pandemije kada je proizvodnja osjetno porasla.

Koliko raspolažemo informacijama, trenutačno nedostaje one radne snage koja radi na CNC strojevima, programera, onih koji rade u metaloprerađivačkoj industriji, premda se u pojedinim tvrtkama ne traži ni određena sprema, nego samo radnici koji su spremni raditi i napredovati - objašnjava Bonić.

Prema njegovim riječima, ono na što se općinska vlast usmjerila jest i otvaranje tvrtki koje će zapošljavati žensku radnu snagu.

- Nove i stare investitore pozivamo da imaju radna mjesta na koja će zapošljavati žene kako bi cijele obitelji mogle biti ekonomski održive, a mi pokretači pozitivne priče - zaključio je Bonić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?