Sabor PDP-a

Mladen Ivanić, nakon više od 16 godina, napustio čelo PDP-a

29.11.2015.
u 07:00

Novi predsjednik PDP-a je Branislav Borenović koji je od osnivanja stranke u njezinu vrhu. Stranka kreće u podmlađivanje kadrova

Branislav Borenović novi je predsjednik Partije demokratskog progresa, stranke koja je u vlasti u Vijeću ministara, a njezin dojučerašnji predsjednik bio je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, piše Večernji list BiH. Borenović je bio jedini kandidat za predsjednika i naslijedio je Ivanića koji je na čelu PDP-a bio punih 16 godina te je bio predsjednik od njezina osnivanja. Borenović je također u vrhu stranke od njezina osnivanja 1999. godine. On je od 2002. do 2005. godine bio je predsjednik Vijeća mladih Glavnog odbora, a od tada do 2008. i međunarodni tajnik stranke. Od ožujka 2007. izabran je za predsjednika Gradskog odbora PDP-a u Banjoj Luci. U srpnju iste godine izabran je za potpredsjednika stranke, i još je na dužnosti. Najavio je još aktivnije angažiranje stranke u političkom životu u BiH. Trenutačno je predsjednik kluba PDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Novi predsjednik

Visoki dužnosnik stranke Igor Crnadak, koji je i ministar vanjskih poslova BiH, izjavio je da će nove programske smjernice ove stranke biti temeljene na ekonomiji, borbi protiv korupcije i zaštiti pozicije Republike Srpske i njenih nadležnosti i položaja unutar BiH. On je prije početka Sabora PDP-a, koji je jučer održan u Banjoj Luci, naglasio kako je ovo na neki način i emotivan trenutak jer, nakon 16 godina, Mladen Ivanić više neće biti predsjednik stranke, a njegovo mjesto zauzeo je Branislav Borenović.

"Spremni smo ući u novu fazu, te od mlađeg rukovodstva očekujemo daljnje uspjehe stranke u političkom životu. Odluka Ivanića da se ne kandidira za predsjednika stranke je dobra poruka za demokratizaciju političkih stranaka. Nadam se kako će tako biti prihvaćena u RS-u", rekao je Crnadak. Crnadak je potvrdio i da će se njegova stranka odazvati sastanku političkih predstavnika iz RS-a kod Milorada Dodika gdje će se zauzeti stajalište povodom odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. siječnja kao Dana RS-a te da će on poštovati svaku odluku, pa i o eventualnom napuštanju Vijeća ministara BiH do izmjene Zakon o Ustavnom sudu.

Potrebno jedinstvo

"Sve što bude zajednički dogovor iza kojeg svi stanu, ja ću kao ministar u Vijeću ministara BiH poštovati. Mislim da sam posljednja osoba o kojoj trebate imati dvojbu, jer sam i ranije podnosio ostavke i napuštao Vijeće ministara, i to za mene nije nikakav problem", rekao je Crnadak. Ipak, smatra da je u ovom trenutku važno jedinstvo političara iz RS-a. "To nam ne treba, nego jedinstvo", dodao je Crnadak. Ocijenio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička poruka kojom se pokušava uraditi nešto "nemoguće - negirati RS i taj praznik uzeti narodu u RS".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?