Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske

Mladen Ivanić razgovarao u Ankari s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom

Ivanić
07.04.2016.
u 19:34

Član Predsjedništva BiH Ivanić je iskazao zahvalnost za srdačan i prijatelјski doček i istaknuo da i intenzitet međusobnih susreta potvrđuje da su bilateralni odnosi dviju zemalјa prijatelјski, kao i da postoji značajan intenzitet gospodarske suradnje.

„Ovo je za nas vrlo značajno razdoblje u kome, nakon predaje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji, slijedi težak rad na provođenju planiranih reformi i unapređenju pozicije BiH u pogledu ispunjenosti uvjeta za stjecanje statusa kandidata“, rekao je član PBiH Ivanić.

Također je podsjetio da obim trgovinske razmjene između dviju zemalјa bilјeži ogroman rast poslјednjih godina, a najznačajnija stavka razmjene je izvoz mesa iz BiH u Tursku, kao vid pomoći poslije katastrofalnih poplava 2014. godine. Pozdravio je najavlјeno sudjelovanje turskih dužnosnika i gospodarstvenika na predstojećim gospodarskim manifestacijama – Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru i Sarajevo Business Forumu. Zahvalio je i na ukupnoj pomoći koja je realizirana putem turske razvojne agencije TIKA, a posebice na projektima u Trebinju čija realizacija počinje ovih dana, a vrijednost dostiže 2 milijuna eura.

Razmijenjena su i mišlјenja o unutarnjo-političkoj situaciji u BiH i Turskoj.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Ivanić je naglasio da je u prethodnom razdoblju bilo dosta pozitivnih događaja u BiH, ali da je u poslјednje vrijeme došlo do određenog zastoja koji bi trebalo prevazići u što skorije vrijeme.

Razgovaralo se i o pitanjima od regionalnog značaja, a turski predsjednik je iznio svoje viđenje situacije u Siriji i pokušaje za rješavanje problema izbjeglica iz ratom zahvaćenih zemalјa.

Predsjednik Erdoğan je istaknuo da Turska snažno podupire put BiH u EU i aktiviranje MAP-a, sa želјom da to pomogne kreiranju stabilnijeg političkog okruženja kao preduvjeta gospodarskog razvitka. Istaknuo je da su među 10 najvećih stranih ulagača u BiH dvije turske tvrtke, te da su naročito pozitivna iskustva s projektima u području infrastrukture. Zamolio je za razumijevanje i potporu nadležnih institucija u BiH u rješavanju određenih poteškoća i prepreka s kojima se susreću neki turski ulagači u BiH, kako bi se postigao što bolјi imidž BiH kao mjesta pogodnog za ulaganje.

Sugovornici su se složili da je potrebno nastaviti s aktivnostima koje vode ka unapređenju, kako bilateralne, tako i regionalne suradnje.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić još jednom je ponovio izraze najiskrenije sućuti obiteljima žrtava nedavnih terorističkih napada, rukovodstvu i narodu Turske.

Član PBiH Ivanić se u Ankari susreo i s turskim premijerom Ahmetom Davutoğluom, kao i izaslanstvom Vijeća ministara BiH koje boravi u službenom posjetu Turskoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?