Orašje

Mladen Lucić dobitnik priznanja Crvenog križa FBiH - Humani podvig

Crveni križ
31.12.2015.
u 12:45

Mladen Lucić dobitnik je ovogodišnjeg priznanja, koje Crveni križ FBiH dodjeljuje za humani podvig, iskazanu hrabrost, solidarnost i pruženu pomoć, kojom je u nesreći spašen život i spriječene teže posljedice za pojedinca, grupu građana ili dio lokalne zajednice.

Mladen je za vrijeme poplava u svibnju 2014. godine spasio četiri osobe starije životne dobi iz Grebnica i Srpske Tišine, koje su zbog starosti ostale same  u svojim kućama, a kako je vodena stihija napredovala njihovi su životi bili ugroženi.

U vrijeme poplava, kazao je, nije vagao vrijedi li ovo ili ono, od samog početka njegova obitelj i on su se uključili u humanitarni rad Crvenog križa i pomaganje drugima.

"Na putu do mjesta Srpska Tišina dobili smo informaciju da je još dvoje ljudi u mjestu Grebnice zarobljeno vodenom stihijom. Oni nisu mogli izaći iz kuće, a stariji čovjek je doživio infarkt, te je bio nepokretan. Njega sam preko krova vadio izvan objekta za stanovanje i uspio sam u toj namjeri. Njih dvoje je nakon toga preuzeo Crveni križ i zbrinuo ih. Nadalje smo otišli prema mjestu Srpska Tišina. Spustili smo čamac i dva i pol kilometra gazili kroz vodu kako bismo došli do njih. Problem je nastao onog trenutka kada sam ih natovario na čamac. Morao sam vući čamac, dok su oni bili u njemu, jer je situacija na tom mjestu bila takva", kazao je Mladen, sjećajući se događanja za vrijeme poplava.

 Njegova priča nije završena spašavanjem četiri života u Grebnicama i Srpskoj Tišini. Zajedno sa sumještanima iz Domaljevca krenuli su u spašavanje kuća i imovine, a radi se o prostoru na kojem se nalazi 105 kuća i Osnovna škola braće Radića u Domaljevcu.

Po njegovim riječima, pomogle su im institucije, ali Lucić u svojoj priči nije konkretno naveo niti jednu te prijatelji iz Vukovara, Dubrovnika, Čapljine.

"Na terenu smo dobili 24 crpke kojima je voda prebacivana iz ugroženog područja. Spasili smo sve objekte koje smo branili, ali na žalost nisam obranio svoju kuću. Mogu kazati da sam, zajedno sa svima koji su pomagali to vojnički odradio", nastavlja svoju priču Mladen Lucić.

 Mladen Lucić je za vrijeme Domovinskog rata bio jedan od zapovjednika u HVO-u te je istaknuo kako vrijeme provedeno u postrojbama HVO-a danas gleda drugim očima.

"Izgleda da smo mi koji smo bili u ratu načinili grijeh. Danas imamo problem. Ne možemo dokazati da smo bili u ratu, a ja sam rat okončao u činu pukovnika", kazao je Lucić.

 Aktivan je i kao lovac u lovačkoj udruzi u Domaljevcu, a do sada je preko 50 puta darovao krv.

"Na svaki humani poziv, gdje god da to treba i u bilo kojem obliku spreman sam pomoći", zaključuje Mladen Lucić, nositelj priznanja Humani podvig Crvenog križa Federacije BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije