Novi projekt "Spašeni od zaborava"

Mladi - čuvari kulturne baštine svoga naroda

09.05.2022.
u 18:35

Živopisna Posavina ima raskošnu ljepotu, a s najvećom ljubavlju čuva i njeguju bogatu kulturnu baštinu svoga kraja. Kako bi ta ljepota škrinje kulture ostala za mlade naraštaje, dobro su došle manifestacije kao što su "Dani Tolise", koji na najbolji način njeguju tradiciju svoga kraja, i to prilagođeno današnjem vremenu, piše Večernji list BiH. 

16. poglavlje

Manifestacija će otvoriti svoje 16. poglavlje krajem ovog i početkom idućeg mjeseca. Što se projekata tiče, izdvajamo onaj koji vodi Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II.". Naime, nakon pozitivnog odjeka projekta "Cooltura – mladi u otkrivanju kulturnih vrijednosti Bosne i Hercegovine", NCM Ivana Pavla II. pokrenuo je projekt u želji da nastavi poticati mlade kako bi postali čuvari kulturne baštine svoga naroda i svoje zemlje. U tom cilju započeli su još jedan u nizu uspješnih projekata pod imenom "Spašeni od zaborava". Tim projektom žele, tvrde u Centru za mlade, potaknuti mladu generaciju da otkriva kulturnu baštinu ruralnih krajeva BiH te bude kolekcionar priča iz prošlosti kako bi ih sačuvala od zaborava. - Kroz projekt "Spašeni od zaborava" mladi – studenti različitih društvenih fakulteta posjećivat će ruralne krajeve diljem BiH, susresti se s domaćim stanovništvom koje još uvijek živi tradicionalnim načinom života te prikupiti njihove priče, molitve, pjesme, legende i igre. Također, cilj je mlađim generacijama pokazati stare zanate i rukotvorine te ih potaknuti da uče od baka i djedova koji su riznice mudrosti i čuvari obiteljskih vrijednosti u BiH - pojašnjava projekt-djelatnica NCM-a Marija Puljić. Želja im je, ističe, na taj način sačuvati djelić bogate nematerijalne kulturne baštine od zaborava te je prenijeti mlađim generacijama. Projekt se realizira i uz sufinanciranje Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH. Nakon prve postaje u okviru projekta te upoznavanja tradicije i običaja posavskog kraja, skupina mladih, predvođena djelatnicima NCM-a Marijom Puljić i Josipom Milanovićem boravila je u općinama Prozor–Rama i Kupresu.

Obilaze područja

Svojim pričama i posjetima obiteljima i KUD-ovima kao važnim čuvarima kulture i tradicije, doprinose očuvanju izvorne tradicijske kulturne baštine područja koje obilaze. U istraživanju su sudjelovali vršnjački edukatori i članovi UKS Emaus Tomislav Brkan, Matej Dužnović, Thomas Perić, Jasmina Makaš, Martina Milos i Jelena Šutić. U realizaciji projekta potporu su pružili s. Marinela Zeko (SMI) i don Tomo Mlakić, župnik župe Sv. Obitelji u Kupresu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?