Brakovi traju sve kraće u BiH

Mladi nemaju strpljenja i ne žele ulagati u zajednički život

Couple fighting in front of child; Shutterstock ID 95861986; PO: The Huffington Post; Job: The Huffington Post; Client: The Huffington Post; Other: The Huffington Post
16.09.2015.
u 06:15

Primarniji izlaz vide u rastavi braka nego ulaganju u partnerski odnos

U posljednje četiri godine u BiH godišnje više od dvije tisuće bračnih parova sudski se rastavi, a broj rastava brakova je iz godine u godinu u blagom porastu. Brak u BiH traje sve kraće, prenosi agencija Anadolija.

Tako je od 2609 rastavljenih brakova u BiH u 2013., 107 trajalo kraće od jedne godine, 334 braka su trajala od jedne do dvije godine, 307 je trajalo tri do četiri godine i 1861 brak je trajao pet i više godina. Ali godišnji broj rastavljenih brakova u BiH u posljednjih desetljeće i pol varira. U 2001. i 2002. bilo je više od 2000 rastava godišnje, dok je u 2008. iznosio 1369. Kako su istaknuli iz Agencije za statistiku BiH, broj je ponovno porastao na oko 2300 godišnje u 2011. i 2012., te više od 2500 rastava u 2013. Meliha Fejzić, profesorica, pedagog i obiteljski terapeut u Obiteljskom savjetovalištu u Sarajevu, kaže kako je specifično za mlade bračne parove da je evidentan izostanak strpljenja, tolerancije i spremnosti da se ulaže u partnerski odnos. - Vrlo često u susretu s prvom krizom u partnerskom odnosu mladi bračni parovi primarnije izlaz vide u rastavi braka nego u ulaganju u partnerski odnos, objasnila je Fejzić, prenosi Večernji list. Kazala nam je kako su najčešći problemi zbog kojih se partneri individualno ili zajedno javljaju problemi izraženi kroz nerealnih i neusklađenih očekivanja od partnera i braka, izostanak komunikacije i iskazivanja potreba u partnerskom odnosu, emocionalno udaljavanje partnera, paralelne veze, različiti oblici ovisničkog ponašanja partnera i različiti oblici nasilja u partnerskom odnosu. - Važno je da napomenemo kako su krize sastavni dio i partnerskog i obiteljskog funkcioniranja. Svaka kriza ne znači nužno prekid odnosa. Iako se partneri najčešće javljaju u stanju krize, važno je naglasiti da je većinu prethodno navedenih kriza moguće prevladati i iskoristiti ih kao mogućnost promjene života nabolje, kazala nam je Fejzić. Dodala je kako u sklopu terapije nude partnerima sigurno, povjerljivo i podržavajuće okruženje od profesionalaca, uz čiju pomoć i podršku mogu prevladati nesporazume, krizna stanja i na konstruktivan način riješiti konflikt ili zastoj u odnosu.

- Uz stručnu pomoć mogu donijeti racionalniju, tj. ispravniju odluku po pitanju rastave bračne zajednice. U okviru partnerske/ bračne terapije uspješnost tretmana zavisi i od samih partnera i njihove spremnosti za neophodne promjene, a korisnost tretmana se ogleda u pružanju mogućnosti za otvaranje novih perspektiva i ovladavanja nekim novim vještinama i obrascima ponašanja jer se partneri vrlo često nisu u mogućnosti čuti i razumjeti zbog emocionalne preplavljenosti, kazala nam je Fejzić dodavši kako dolazak u savjetovaliste prije stupanja u brak svakako pruža priliku za rad i unapređenje partnerskog odnosa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije