kongres za dijasporu

Mladi su veliki potencijal i budućnost Domaljevca

05.06.2019.
u 12:00

S približavanjem Svjetskog kongresa dijaspore u Domaljevcu užurbano se pripremaju svi detalji skupa koji će okupiti Domaljevčane i Posavljake rasute diljem svijeta, ali i osobe iz javnoga života koji imaju što reći o toj temi. Datum održavanja skupa, 23. srpnja pomno je odabran jer to je vrijeme koje ne propuštaju Domaljevčani ma gdje se nalazili kako bi proslavili blagdan sv. Ane, zaštitnice Domaljevca.

Za blagdan sv. Ane

U takvom ozračju dogovaranja u općinskome poglavarstvu pozitivno je odjeknula vijest o potpori koju su za taj skup dobili i od Vlade Republike Hrvatske, koja je odobrila Općini financijska sredstva u iznosu od 20.000 KN za realizaciju projekta “Svjetski kongres općine Domaljevac-Šamac i dijaspore”.

- Zahvalni smo Vladi RH na potpori našem projektu kojim nastojimo našu malu posavsku općinu učiniti otvorenom, prepoznatljivom i bez lokalnih okvira. Dijaspora je naša jaka strana i dugo je nepravedno zanemarivana. To je ogromni potencijal našeg, ne samo domaljevačkog nego i posavskog prostora. U inozemstvu živi dosta uspješnih gospodarstvenika i Domaljevčana koji imaju što ponuditi, samo se trebamo organizirati i to im omogućiti. Upravo je to cilj ovoga kongresa, učiniti dijasporu bližom rodnom kraju, osluhnuti što misle, što predlažu, kako zajedno možemo ići naprijed - kazao nam je ususret najavljenog Svjetskog kongresa za dijasporu načelnik općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić.

U općinskome poglavarstvu ne čekaju samo da dijaspora stigne u Domaljevac već poduzimaju i konkretne korake povezivanja. Ovoga puta, na inicijativu načelnika Piljića, održan je sastanak poduzetnika te posavske općine s predstavnicom austrijske konzultantske tvrtke GPS Konzept e.U. Suzanne Pauli, u cilju upoznavanja i povezivanja s poduzetnicima i tržištem Republike Austrije. I još jedan hvalevrijedan detalj koji govori o promišljanju prvog čovjek općine i usmjerenju prema mladima bez kojih, kaže, nema budućnosti. Na ulazu u mjesto osvanuo je veliki jumbo plakat s fotografijom najvećeg blaga općine, mladih sportaša. Sve koji dolaze ili odlaze iz najmanje općine Federacije pozdravit će nasmiješena lica državnih prvaka u odbojci. Mladi odbojkaši Domaljevca više su nego oduševljeni takvim potezom načelnika. Kažu nam da im takvo priznanje i isticanje u svojoj sredini znači gotovo jednako kao i osvojeno zlato.

Odbojkaši za primjer

- Oni su naša budućnost jer pronose glas Posavine puno dalje od naših lokalizama. Naš neumorni trener Zlatko Ivić radi najpozitivniju stvar, mlade sklanja s ulice, iz kafića i od računala, a odvodi u sportske dvorane. Za isticanje je i domaljevačka frama koja se okuplja oko fra Bone Kovačevića - zaključuje načelnik Piljić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?