spas izvan BiH

Mladi sve više odlaze, bolju budućnost traže u inozemstvu

17.09.2017.
u 07:30

Problem odlaska mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, s godinama raste, a mladi navode sve više razloga zbog kojih svijetliju budućnost traže u inozemstvu.

Rubina Sijerčić, studij lingvistike upisala je u Austriji prije tri godine, a kaže da bi danas, učinila isto, javlja N1. 

"Otišla bih svakako. Mislim da sam proširila svoje vidike. Naučila sam stvari koje možda ne bih imala priliku, da sam ostala u Sarajevu."

Kako kaže, mogućnost kreiranja vlastitog rasporeda i dostupnost studentskih poslova, prednost su studija izvan BiH.

"Otišla sam zapravo u potrazi za znanjem prvenstveno. Najviše mi se svidio sustav tamo koji je dosta drugačiji od sustava ovdje."

A i najbolja bh. plivačica Amina Kajtaz svoju sportsku karijeru nastavit će u Zagrebu. Razlog - nedostatak uvjeta i podrške u Bosni i Hercegovini.

"Definitivno da manja financijska potpora u BiH, lošiji uvjeti je najveći razlog zašto mladi prvenstveno napuštaju BiH i idu u Ameriku i ostale zemlje Europe, Njemačku i slično."

Rezultati istraživanja koje je proveo Institut za razvoj mladih KULT, pokazuju da je da razlog za odlazak mladih iz BiH ali i regije, činjenica što ne vide da će u njihovoj zemlji uskoro biti bolje.

Prema rezultatima istraživanja, najviše mladih odselilo je u Njemačku, a zatim slijede Austrija, Švedska, Slovenija, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge države. Najmanje dva milijuna osoba porijeklom iz BiH živi u inozemstvu.

U potrazi za poslom, ali i kvalitetnijim obrazovanjem, boljim zdravstvom i sigurnijom životnom okolinom mladi napuštaju svoje domove. Za ostanak, potrebna je drugačija i pozitivnija perspektiva koja će nuditi bolju budućnost.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije