organizatori Coolarta

Mladima dajemo mogućnost osjećati se punopravnim članovima društva

28.08.2018.
u 12:39

U Gradskom društvu Crvenog križa (GDCK) Županja počeo je s provedbom projekt “Coolart” koji financira Europska komisija unutar programa “Erasmus+”.

“Coolart” je projekt razmjene mladih sa susjednim partnerskim zemljama među Republikom Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom te Republikom Srbijom, namijenjen za mlade osobe s manje mogućnosti u dobi od 18 do 29 godina, piše Večernji list BiH.

Gradsko društvo Crvenog križa Županja nositelj je projekta, a predstavnici Bosne i Hercegovine su štićenici Udruge “Put u život” (“PUŽ”) Orašje, dok su iz Republike Srbije predstavnici Škole za osnovno i srednje obrazovanje s Domom “Vuk Karadžić” iz Sombora.

Čak 43 sudionika

U okviru projekta organiziran je desetodnevni boravak mladih u odmaralištu Gradskog društva Crvenog križa u Rogoznici.

U projekt su uključena ukupno četrdeset i tri sudionika, u najvećem broju riječ je o osobama s invaliditetom.

Glavna tema projekta je razvoj socijalnih i kreativnih vještina te znanja kroz veće sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima koje doprinose socijalnom uključivanju, osobito mladih s manje mogućnosti.

- Mladi s manje mogućnosti imat će priliku unaprijediti socijalne i kreativne vještine te znanja kojima će stjecati samopouzdanje i neće se osjećati izolirani iz zajednice, kao što to često biva.

Aktivnim sudjelovanjem u različitim radionicama razvijat će znanja i vještine iz kulturnih i umjetničkih područja - objašnjava Armin Mehičić, voditelj štićenika Udruge “Put u život” (“PUŽ”) iz Orašja.

Iz Gradskog društva Crvenog križa Županja ističu kako projekt pridonosi tomu da mladi ljudi s manje mogućnosti budu otvoreniji u svojim stavovima, kao i prema drugim kulturama, šireći na taj način svoju socijalnu mrežu i na druge zemlje.

Stjecanje vještina

Takve aktivnosti, ističu voditelji skupine za Rogoznicu iz Županje, mlade potiču na samozastupanje, stvaranje i iznošenje svojih stavova.

- Ovi mladi nalaze se u realnoj opasnosti biti potpuno isključeni iz društvenog života, stoga ovim projektom želimo mladima s manje mogućnosti osigurati stjecanje i ostvarenje svoga punoga potencijala u životu te da se ostvare kao punopravni članovi društva i da iz društva ni u kojoj mjeri ne budu isključeni - poručuje Jelena Bijelić-Raonić, predstavnica nositelja ovoga projekta Gradskog društva Crvenoga križa iz Županje. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije