recept

MLIJEČNE KIFLICE: Ukusne i mekane, mogu biti slane ili slatke, a odlične su i drugi dan

18.05.2022.
u 18:54

Mliječne kiflice recept koji spada u kategoriju pristupačno, ukusno i prilično brzo gotovo. Odlične su i drugi dan, pa je ovo baš odličan recept. 

 Tijesto za mliječne kiflice

 Suhi sastojci:
 550g glatkog Tena brašna
 10g šećera
 10g soli
 Di-go kvasac suhi (7g)

 Mokri sastojci:
 50ml suncokretovog Tena Čepin ulja (pola decilitra)
 50g maslaca
 1 velika žlica jabučnog octa (može i sok limuna ili izostavite pa stavite mlijeko)
 3dl hladnog mlijeka
 Dodatno potrebno:
 Malo mlijeka za premazati kiflice
 Nadjev po želji, može slani ili slatki (čitaj pisano recept i savjete)
 šećer u prahu za slatki nadjev

Priprema:

U glatko brašno dodati sol, šećer, suhi digo kvasac i promiješati. 
U lončiću sa uljem otopiti maslac, pa odmah maknuti s vatre i ohladiti s hladnim mlijekom.
Dodati i jabučni ocat. Jabučni ocat će dati posebnu mekoću tijestu. Umjesto njega možete koristiti i limunov sok ali i žlicu mlijeka ako ćete sve to izostaviti, piše Sašina kunjinja.
Sada postepeno dodajte suhe u mokre sastojke, pa umijesite tijesto za mliječne kiflice. 

SAVJET: Dajte si truda sada i dobro mijesite kako bi plod tog rada vidjeli kasnije kod okusa i savršene mekoće kiflica
Tijesto je vrlo mekano ali nije ljepljivo za prste. Nemojte dodavati još brašna jer nema potrebe i kiflice bi mogle ispasti žilave
Loptu tijesta pokriti ili poklopiti na svega pola sata da se diže
Nakon proteka vremena, tijesto za mliječne kiflice promijesiti. 
Težina koju bi trebali dobiti je 1 kg tijesta, ako ste sve napravili kako treba
Odmah na pobrašnjenoj podlozi razviti tijesto u krug promjera 60cm. Debljina je nekoliko milimetara ali obzirom na točne detalje i promjer, niti ne može biti drugačije.

Kada je tijesto za mliječne kiflice razvijeno u krug, sada zarezati na 16 jednakih dijelova prema detaljnoj uputi u videu. Tako je zaista najjednostavnije i najbrže
Zanimljivo je da ove mliječne kiflice mogu biti slane i slatke. Sve ovisi o potrebi i raspoloženju. Ne trebate ništa mijenjati u receptu, jedino se slane naravno ne posipaju šećerom u prahu. 

Ne pretjerujete s nadjevom kako bi vam, ne samo bilo lakše, već i da na kraju svi okusi dođu podjednako do izražaja. 
Naime, ove mliječne kiflice su izuzetno ukusne i prazne. Možete pola posipati šećerom u prahu kad su gotove a prije pečenja polovicu premazati razmućenim jajetom i posipati sezamom za slanu verziju bez nadjeva

Što se tiče načina motanja, to je jako bitno kako vam ne bi iscurio nadjev iz kiflica za vrijeme pečenja. Za koji god ste se nadjev odlučili, savjetujem da ga stavljate na početak i onda čim napravite jedan “krug” motanja zatvorite nadjev sa tijestom. Kasnije kada se mliječne kiflice motaju, blago povlačite nakon svakog zamotaja. 

Kada ste mliječne kiflice zamotali, poslažite ih na papir za pečenje ili još bolje na pobrašnjen lim prethodno premazan s malo maslaca ili masti. Zašto je to bolje? Naime, papir za pečenje upije okuse a na namašćenom limu se stvori korica i u nju odu svi okusi. Taj dio bude hrskav pa su kiflice svakako za jednu klasu boljeg okusa. 

Mliječne kiflice premazati sa malo hladnog mlijeka i ostavite ih da se dižu svega 15-20 minuta. To je u stvari vrijeme koje je potrebno da se zagrije pećnica. Naravno, možete ih tako držati na sobnoj temperaturi do maksimum sat vremena, možda i dulje. 

Mliječne kiflice se peku 18-20 minuta na 190C sa uključenim gornjim i donjim grijačem. Znači bez ventilatora na vrući zrak. S ventilatorom na vrući zrak, peći 5 minuta kraće na istoj temperaturi. Ili možete peći također 18-20 minuta ali na 170 C

Kada su mliječne kiflice pečene, samo ih ostavite da se malo ohlade na sobnoj temperaturi, nemojte ih ničim pokrivati. Najbolje ih je još vruće posipati šećerom u prahu i ostaviti da se hlade barem 15 minuta prije konzumacije

Mliječne kiflice su odlične i drugi dan ali ih držite zamotane ili pokrivene. 

Prije pripreme savjetujem da pogledate brz, dinamičan ali svakako detaljan video recept kako ne biste propustili neki dio pa kiflice s mlijekom neće ispasti dobro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?