Povodom Svjetskog dana hrane

U BiH postoji solidna zakonska osnova za mlijeko i mliječne proizvode

Hrana, jelo
Foto: Thinkstock
1/2
15.10.2014.
u 15:55

Navedene aktivnosti prepoznate su i od inspekcije Ureda za hranu i veterinarstvo EU koja je ocijenila da u BiH postoji solidna zakonska osnova za mlijeko i proizvode od mlijeka namijenjene za izvoz u EU u skladu sa relevantnim zahtjevima EU

Povodom 16. listopada, Svjetskog dana hrane, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine izdala je  priopćenje u kojemu je naglasila kako BiH po pitanju prosjeka neodgovarajućih uzoraka hrane, kao i bolesti koje se prenose putem hrane nema značajnih odstupanja od situacije u zemljama okruženja i EU, iako je u Bosni i Hercegovini zbog stanja elementarne nepogode prouzrokovanog poplavama postojao povećan rizik od oboljenja čiji je uzrok prijenosa hrana.
- Sve mjere zasnivaju se na propisima o hrani, koje inicira i priprema Agencija u suradnji s nadležnim institucijama. Propisi o hrani usklađuju se sa legislativom EU, a u iste su ugrađeni najnoviji naučni standardi čime se na najbolji način štiti zdravlje potrošača. Od osnivanja Agencije pripremljeno je i u „Službenom glasniku BiH“ objavljeno ukupno 133 propisa o hrani, kojima su preuzete odgovarajuće uredbe, direktive, odluke i standardi EU, koji su postali obavezujući za sve sudionike u sustavu sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini. Navedene aktivnosti prepoznate su i od inspekcije Ureda za hranu i veterinarstvo EU koja je ocijenila da u BiH postoji solidna zakonska osnova za mlijeko i proizvode od mlijeka namijenjene za izvoz u EU u skladu sa relevantnim zahtjevima EU - stoji u priopćenju Agencije koje potpisuje direktor Sejad Mačkić.
U sklopu implementacije propisa o vodama u BiH, sva prirodna mineralna, prirodna izvorska i stona voda koja se stavlja na tržište BiH, obavezno mora biti priznata i upisana u Registar Agencije. U BiH je do sada priznato ukupno 47 prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda, te je omogućeno proizvođačima iz BiH da budu konkurentni na domaćem i europskom tržištu.
Agencija, u cilju jačanja kapaciteta nadležnih institucija u BiH i subjekata u poslovanju sa hranom za izvoz hrane na tržište EU trenutno provodi twinning light projekt u suradnji sa Uredom za hranu i veterinarstvo Republike Litve, u sklopu kojeg se vrše specijalizirane obuke i treninzi subjekata u poslovanju sa hranom i službenika nadležnih institucija, a isto tako u proteklom periodu agencija je doeducirala oko 2800 sudionika.
U okviru obilježavanja Svjetskog dana hrane, Agencija u suradnji s fakultetima sa kojima ima potpisan Sporazum o znastveno-istraživačkoj i stručnoj suradnji, organizira prezentaciju kojom će se studenti i nastavno osoblje upoznati sa aktivnostima Agencije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije