BORBA PROTIV PANDEMIJE

MMF danas odlučuje o pomoći za BiH od 330 milijuna eura

20.04.2020.
u 08:49

Međunarodni monetarni fond danas će razmatrat zahtjev BiH i tada bi trebali donijeti odluku o dodjeli 330 milijuna eura.

BiH bi trebala dobiti 330 milijuna eura od kriznog aranžmana MMF-a za borbu protiv pandemije koronavirusa.

BiH je jedan od 90 zahtjeva.

Dogovor o raspodjeli novca pao je na sastanku predsjednika SNSD-a, Milorada Dodika, HDZ BiH, Dragana Čovića i SDA, Bakira Izetbegovića i to nakon pritiska međunarodne zajednice.

38 posto pripada RS-u, 62 posto FBiH, dok će i RS i Federacija Brčko Distriktu dati po pola procenta od iznosa koji im pripada.

Biće formirano i koordinaciono tijelo na nivou BiH, koje će odlučivati o daljim ekonomskim mjerama, ali i nadgledati raspodjelu novca od MMF-a.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali svi članovi Fiskalnog savjeta BiH, usaglašeno je Pismo namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kojim BiH traži financijsku podršku u okviru instrumenta za brzo financiranje, u sklopu napora na suzbijanju širenja koronavirusa, piše Patria

Sedam članova Fiskalnog vijeća BiH usaglasilo je Pismo namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kojim BiH traži financijsku podršku u okviru instrumenta za brzo financiranje, u sklopu napora na suzbijanju širenja koronavirusa.

Važno je napomenuti da i u Pismu namjere stoji da ne smije biti nikakvih pokušaja da se devizne rezerve Centralne banke koriste u fiskalne svrhe, a što bi narušio valutni odbor, predstavljao bi prijetnju po sinancijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja.

Drugim riječima to znači da bi, pored ekonomske i humanitarne krize sa kojima se BiH sada suočava, imali i finansijsku krizu i krizu valute. Iz tog razloga, ukoliko se kompromitira aranžman valutnog odbora, MMF neće pružiti financijsku pomoć Bosni i Hercegovinu u okviru Instrumenta za brzo financiranje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?