novo izvješće

MMF upozorio: Najveća kriza s hranom od 2008. godine

trgovina
01.10.2022.
u 16:20

Sukob u Ukrajini poremetio je transport žitarica i umjetnog gnojiva i izazvao najveću krizu s hranom od globalne financijske krize 2007. i 2008. godine, a oko 345 milijuna ljudi suočava se sa nestašicama koje im ugrožavaju živote, priopćio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U novom istraživačkom izvješću procjenjuje se da se 48 zemalja koje su najizloženije nestašici hrane suočavaju s ukupnim povećanjem uvoznih troškova za devet milijardi dolara u 2022. i 2023. godini zbog iznenadnog poskupljenja hrane i gnojiva nakon što je Rusija pokrenula posebnu vojnu operaciju, pišu Nezavisne novine. 

Ovo će istrošiti rezerve mnogih osjeljivih držva i onih koje su zahvaćene konfliktima, pošto već imaju financijske probleme usljed pandemije i poskupljenja energeneta, navodi MMF.

"Samo u ovoj godini procjenjujemo da je visokoizloženim zemljama potrebno sedam milijardi dolara za pružanje pomoći najsiromašnijim domaćinstvima", objavili su direktor MMF-a Kristalina Georgijeva i njezini suradnici.

Oni navode da je sukob pogoršao krizu s hranom koja raste od 2018, djelomično zbog intenziviranja učestalosti i snage klimatskih šokova i regionalnih sukoba.

MMF je pozvao na brzo povećanje humanitarne pomoći kroz Svjetski program za hranu i ostale organizacije, kao i kroz ciljane fiskalne mjere u pogođenim zemljama da bi se pomoglo siromašnima.

U dokumentu se napominje da prioritet za vlade treba biti borba protiv inflacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije